Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yaz aylarının vazgeçilmez meyveli serinletici lezzeti sorbeden bahsedeceğim.
Sorbe; Çinlilerin keşfettiği, sıcak yaz günlerinde serinletici bir yiyecek olarak meyve suyu veya meyve püresinden yapılan bir çeşit tatlıdır.
Etimolojik olarak sorbe sözcüğünün, tatlı içecek anlamına gelen Türkçe şerbet kelimelerinden geldiği düşünülür.
Fransızca sorbet kelimesinin anlamı ise ezilmiş buz parçacıkları içeren meyve suyudur.
DONDURMADAN KOLAY
Sorbe, Anadolu'da uzun yıllardır süregelen, meyve suyu, pekmez ve balın, dağların doruk noktalarından getirilen tertemiz karların üzerine dökülmesiyle yapılan kar dondurmasına benzer bir tatlıdır. Son yıllarda ise en trend soğuk tatlılardan biri olmuştur. İlk anda dondurmayı çağrıştıran sorbeyi dondurmadan ayıran oldukça farklı özellikler vardır. Öncelikli olarak sorbenin yapımı dondurmaya göre çok daha kolaydır. İçerisinde süt ve yumurta bulundurmaz.
Ayrıca, yapısı dondurma gibi kıvamlı değil daha buzlu ve kristalizedir.
Sorbe, ana malzemesinin meyve olmasından dolayı oldukça sağlıklıdır. Gluten içermediği için çölyak hastaları, vegan beslenen kişiler, süte ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar için harika bir tatlıdır.
LİMON SUYU
Vişne, limon, frambuaz, muz, böğürtlen, çilek, kara dut, incir, elma, ananas, erik, kiraz, kızılcık, kivi, kara üzüm gibi birçok meyveyle yazkış evde kendi sorbelerinizi yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyveleri mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekip üzerine çok az su, biraz limon suyu veya limon kabuğu, isteğe bağlı olarak da şeker ekleyebilirsiniz. Sorbe yapımında kullandığınız limon suyu, meyve tadının ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Şeker oranını da damak tadınıza ve kullandığınız meyvelere göre düzenleyebilirsiniz.
Sorbelerin sunumu da oldukça önemlidir. Kullanacağınız kupu mutlaka önceden soğutmalısınız.
Tercihe bağlı olarak süslemek için ceviz, fındık veya fıstık kullanabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
NEFİS BİR SORBENİN PÜF NOKTALARI
Burada önemli olan husus, her meyvenin ihtiva ettiği şeker oranı farklı olduğu için sorbeye ilave edilecek şekerin buna göre düzenlenmesidir.
Bu yüzden sorbe yapılacak meyvenin şeker oranı çok iyi bilinmelidir.
Ayrıca her meyveli sorbeye bir miktar limon suyu eklenmesi de lezzet artıran bir püf noktasıdır. Asidite arttığı için bu sayede sorbesi yapılan meyvenin tadı ön plana çıkar. Sorbe hazırlanırken buz kristalleri oluşur, bu buz kristalleri ne kadar küçük olursa sorbe de o kadar başarılı sayılır. Sorbe, yapımında süt ürünleri kullanılmadığından veganlar ve vejataryenler için ideal bir tatlıdır.
Aynı zamanda içinde gluten bulunmamasından ötürü çölyak hastaları için de uygundur.
Ayrıca sorbe özel yemekli davetlerde yemek sonunda tatlı olarak değil, ana yemek öncesinde damak tadını nötrlemek için ikram edilir.
ÇİLEKLİ SORBE
600 gr. çilek
1 adet taze sıkılmış limon suyu
1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
YAPILIŞI: Sorbe yapımı için; toz şeker ve suyu derin bir tencereye aktarıyoruz. Toz şeker eriyene kadar karıştırdığımız şerbet karışımını kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Şurup kıvamına gelen şerbet karışımını ocaktan alıp oda ısısında soğumaya bırakıyoruz. Sap ve yeşil kısımlarını temizlediğiniz çilekleri bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürüyoruz. Küçük parçalara bölüp blenderdan geçiriyoruz. Hazırladığımız çilek püresini taze sıkılmış limon suyu ve soğuyan şerbet karışımıyla karıştırıyoruz. Ağzı kapalı cam bir kaba aldığımız çilekli sorbe karışımını -18 derecede muhafaza ediyoruz. Yoğun ve koyu dondurma kıvamı alana kadar her 30 dakikada bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Beşaltı saat boyunca bu işlemi tekrarlıyoruz.
LİMONLU SORBE
275 gr. toz şeker
600 ml. su
1 limonun kabuğu
1 su bardağı limon suyu
30 gr. pudra şekeri
Süslemek için:
Limon kabukları
Nane yaprağı
YAPILIŞI: Bir tencereye toz şeker ve suyu aktarıp şeker eriyene kadar orta ateşte pişiriyoruz. Şeker eriyince beş-altı dakika kaynatıyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Şekerli şurubu ve rendelenmiş limon kabuğunu bir kasede karıştırıyoruz. Limon suyunu ekliyoruz. Pudra şekerini ilave ediyoruz. Karışımı buzlukta bir gece bekletiyoruz. Dondurma kaşığı ile kuplara paylaştırıyoruz. Limon kabukları ve nane yapraklarıyla süsleyip servis yapıyoruz.
KAVUNLU SORBE
1.5 kg. kavun
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
YAPILIŞI: Kavunu ortadan ikiye bölüyoruz. Çekirdeklerini temizliyoruz. Çekirdeklerini iyice temizlediğimiz kavunların kabuklarını soyuyoruz. Yeşil kısımlarını almamaya özen gösteriyoruz. Kavunları minik parçalar halinde dilimliyoruz. Blenderda püre haline getiriyoruz. Püre haline geldiğinde su ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz. Sorbeyi bir cam kasenin içine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. Bir saat arayla çıkarıp hızla karıştırıp tekrar dondurucuya yerleştiriyoruz. Bu işlemi üç kez tekrarladıktan sonra 12 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sorbe kıvamını aldığında servis ediyoruz.