Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bayram öncesi nefis bir tarif veriyorum sizlere. Geleneksel Türk mutfağının mihenk taşlarından birini oluşturan mantının Anadolu'daki ana vatanı Kayseri'ye konuk oluyoruz bugün. Envai çeşit mantısı, kurşun aşı, ayvalı tahinli yaprak sarması, düğümlü tatlısı, Kayseri tiridi, aside tatlısı, nevzine tatlısı, çemenli ekmeği ve pastırmasıyla bir başkadır Kayseri mutfağı.
ŞEBİT YAĞLAMASI
Şimdi size yüzde yüz tutan, pizza ve lahmacunu unutturacak nefis bir tarif veriyorum. Bence bu tarifin en güzel yanı, kıymalı harcın tüm malzemesinin robottan çekilmesi. Birçok kez Kayseri yağlaması pişirmiş biri olarak, bu tarifin en iyi tarif olduğunu söyleyebilirim. Sizi zorlayacak tek tarafı, bu yağlamayı bir kez tadacak olan aile bireylerinizin tekrar tekrar sizden aynı yemeği istemesi olacak. Şebitleri tek tek pişirmek sizi ürkütmesin, arkalı önlü iki dakikada pişiyorlar.
ŞEBİT NEDİR?
Şebit, pideden daha ince açılan bir çeşit yufka ekmektir.
Sacda yada tandırda pişince tadı daha müthiş oluyor.
Kurutulup saklanabiliyor, istenildiğinde ıslatılarak yumuşatılıyor.
ŞEBİT YAPMANIN PÜF NOKTASI
Bu tarifteki ölçüden tahmini 12 adet lavaş çıkıyor. Üst üste dizip pasta gibi dilimleyerek servis edebileceğiniz gibi, üstünden birer birer alıp dürüm yaparak da yiyebilirsiniz.
KAYSERİ YAĞLAMASI
Hamuru için:
4 su bardağı ılık su
1 su
bardağı ılık süt
1 çay bardağı
sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Un
Kıymalı harcı için:
Yarım kg. kıyma
1 su bardağı
sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
5 adet soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
5 adet
domates
1 yemek kaşığı
domates salçası
1 yemek
kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı
kırmızı pul biber
ŞEBİT İÇİN: Bir kaba yaş mayayı,
ılık sütü, ılık suyu
koyalım ve mayayı eritip
kabarmasını bekleyelim.
İçine sıvı yağı, tuzu
koyalım ve karıştıralım.
Azar azar un ilave edelim
ve ele yapışmayan bir
hamur yoğuralım. Hamuru
30 dakika dinlendirelim.
Hamurdan limon
büyüklüğünde parçalar
koparalım. Oklava ile servis
tabağı ebatında açalım.
Açtığımız hamurları
teflon tavada arkalı önlü
kızartalım.
KIYMALI HARCI İÇİN: Soğan ve biberleri robottan
geçirelim. Domatesleri
ince ince küp şeklinde
doğrayalım. Kıymayı, suyunu
salıp çekene kadar kavuralım.
İçine sıvı yağı, tereyağını,
soğanları, biberleri,
domatesleri ilave edelim ve
iyice karıştıralım. Sonra salçaları,
kırmızı pul biberi,
tuzu, sıcak suyu ilave edelim
ve orta ateşte pişirelim.
Kızarttığımız hamurların
üzerine hazırladığımız
kıymalı harçtan sürelim ve
üst üste dizelim. Sarımsaklı
yoğurtla servis yapalım.
PÜF NOKTASI
Kayserililer kızmasın ama ben yağlamayı kuşbaşı tavukla denedim, olağanüstü oldu; tavsiye ederim.