'Nane, limon kabuğu, bir tutam zencefil aman, ah ah ah ah' diye devam eden efsane Barış Manço şarkısında bahsedilen nane ve limon, faydaları saymakla bitmeyen süper bir ikili. Benim de aklıma naneli, limon kabuklu lezzetler yapmak geldi...
Hem nane, hem de limon tek tek saymakla bitmeyen faydalara sahip olan iki önemli bitkidir; bir araya geldiklerinde gösterdikleri kombine etki ise onları daha da çok tercih edilir kılar. Çoğunlukla sıcak hali tercih edilse de soğuk olarak da tüketilebilir. Nane-limon yaparken hem kuru nane, hem de taze nane kullanılabilir. Nane-limonlu reçeller, naneli limonatalar, naneli limonlu dondurmalar istedikten sonra yapılacak sonsuz lezzet var.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
LİMON KABUKLU KURABİYE
MALZEMELER
250 gr. margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı (akını üstü için ayırın)
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
Limon kabuğu rendesi
3.5 su bardağı un
YAPILIŞI:
Yumuşamış yağ ile pudra şekerini yoğuruyoruz. Sonra diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yuvarlak şekil verip önce çırpılmış yumurta akına, sonra limon kabuğuna batırıyoruz. Tepsiye dizip 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
NANE LİMON
MALZEMELER
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı taze veya kuru nane
Yarım limon
Yarım tatlı kaşığı bal
YAPILIŞI:
Suyu, naneyi ve dörde bölünmüş limonu cezveye alıyoruz. Kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynayan karışımımızı süzerek fincana alıyoruz ve bal ile servis ediyoruz. İsterseniz bir parça zencefil de ekleyebilirsiniz.
NANELİ EV YAPIMI ÇİKOLATA
MALZEMELER
1 avuç taze nane yaprağı
100 ml. krema
400 gr. beyaz çikolata
50 gr. tereyağı
2-3 tatlı kaşığı nane esansı
300 gr. bitter çikolata
YAPILIŞI:
Nane yapraklarını ince ince doğruyoruz. Küçük bir tencerede krema ve doğradığımız nane yapraklarını kaynayana kadar ısıtıyoruz. Kaynayınca altını kısıp içine küçük küçük parçaladığımız beyaz çikolatayı ekleyip eritiyoruz. Çikolata, krema ve nane karışımını bir kaseye koyuyoruz ve içine küçük küçük doğradığımız tereyağını ekleyip erimeye bırakıyoruz. Karışım ılınınca tereyağı karışana kadar çok az karıştırıyoruz ve soğutuyoruz. Beyaz çikolata karışımı donunca bir dondurma kaşığı yardımı ile yuvarlayarak küçük toplar yapıyoruz. Küçük topları buzluğa kaldırıp donduruyoruz. Toplar donduğu zaman, bitter çikolatayı benmari usulu eritiyoruz. İki çatal yardımıyla dondurduğumuz beyaz çikolata toplarını erimiş siyah çikolataya bir-iki kere sokup çıkararak etrafını kaplıyoruz.