Yarın Ramazan başlıyor. Bugün sizlere, iftarlarda ve sahurlarda keyifle içebileceğiniz şerbet tarifleri veriyorum. Şerbetler; genellikle meyve, çiçek özleri ve otlardan yapılan serinletici ve sağlıklı şuruplardır. Şerbet denince aklımıza ilk gelen Osmanlı sofralarıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nda şerbet için kullanılan baharatların, şifalı otların ve meyvelerin eczacılar ve doktorların gözetiminde yetiştirildiği biliniyor. Günümüzde ise sokaklarda bile bulmak artık çok zor. Bugün size öncelikle lohusa şerbetini anlatıyorum. Bu şerbet, esasen son derece geleneksel bir içecektir. Doğumdan sonra hemen lohusa şerbeti kaynatılır ve misafirlere ikram edilir. Bazı bölgelerde söz, nişan ve düğün gibi çeşitli etkinliklerde de ikram edilir. Bugünlük benden bu kadar. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.
ÇİLEK ŞERBETİ
MALZEMELER
2 litre su
1.5 su bardağı şeker
1/2 limon
1 kase çilek
YAPILIŞI: 2 litre suyu tencereye alıyoruz, üzerine şekeri ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan suyun içine çilekleri ekliyoruz ve yine kaynamasını bekliyoruz. Tekrar kaynayınca, yarım limonun suyunu ekliyoruz ve çileklerin iyice yumuşamasını bekliyoruz. Çilekler yumuşayınca blenderdan geçiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Şurup soğuyunca bir tülbent yardımıyla süzüyoruz. Bardağın yarısına şurup koyup üzerine soğuk su ekleyerek ikram ediyoruz.
LOHUSA ŞERBETİ
MALZEMELER
1/2 kg. loğusa şekeri
5 su bardağı toz şeker
15 adet karanfil
15-20 bardak su
YAPILIŞI: Büyük bir tencereye su, şeker ve lohusa şekerini koyup yarım saat boyunca kaynatıyoruz. Daha sonra kabuk tarçın ve karanfilleri karışıma ekliyoruz ve kaynatmaya devam ediyoruz. Şerbet soğuduktan sonra tülbent yardımıyla süzüyoruz ve sıcak ya da soğuk olarak ikram ediyoruz.
OSMANLI USULÜ KARIŞIK MEYVE ŞERBETİ
MALZEMELER
2 litre su
1.5 su bardağı şeker
1/2 limon
5 tane orta boy elma
2 tane armut
1 kase kayısı
YAPILIŞI: 2 litre suyumuzu tencereye alıyoruz, üzerine şekerimizi ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yandan meyvelerimizi yıkıyoruz ve kabuklarını soyup dilediğimiz şekilde doğruyoruz. Kaynayan suyun içine meyvelerimizi ekliyoruz ve yine kaynamasını bekliyoruz. Tekrar kaynayınca, içine yarım limon suyunu sıkıp ekliyoruz ve meyvelerin iyice yumuşamasını bekliyoruz. Meyveler yumuşayınca blenderdan geçirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca, bir tülbent sayesinde süzüyoruz. Servis yaparken, bardağın yarısına şerbet döküp üzerine soğuk su ekliyoruz.