İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sezonun öne çıkan meyvelerinden biri olan çilekli lezzetler var. Kokular, tat hafızamızın ayrılmaz eşlikçileri. Bu hafızaya nakşolan kokulardan biri de çilek kokusu; ocakta ağır ağır kaynayan çilek reçelinin evi saran kokusu... Kökünden koparıp yeme şansınız varsa o tazecik, çiği üstünde çileklerin kokusu ayrı elbet. Sırf bu yüzden birkaç kök çilek dikebilir insan. Parlak kırmızı rengi, sulu dokusu ve harika kokusuyla çilek, herhangi bir öğünden alınan tadı da, sunduğu görsel zevki de artırabilir. Çilek, çiğ olarak ister sade, ister pudra şekeri veya krem şantiyle birlikte yendiği gibi, çeşitli pastaların yapımında kullanılarak pastaya hem görsel bir zenginlik katar, hem de lezzeti artırır. Bugün sizler için birbirinden lezzetli üç çilekli tarif veriyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
ÇİLEKLİ MUHALLEBİ
MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
SOS İÇİN:
10-15 adet çilek
1 çay bardağı şeker
YAPILIŞI:
Önce çilekleri blender'dan geçiriyoruz. Bir tencereye aktarıyoruz, üzerine şeker ekleyip orta ateşte renk değiştirene kadar pişiriyoruz. Muhallebi malzemesini bir tencereye koyup devamlı karıştırarak kıvam alana kadar pişiriyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Üzerine çilekli sos koyuyoruz. Buzdolabında iki saat bekletiyoruz.
ÇİLEK REÇELİ
MALZEMELER
1 kg. çilek
5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 adet limon suyu
YAPILIŞI:
Çilekleri şekerle bekletiyoruz. Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan çileklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekliyoruz ve 40 dakika kadar kaynatıyoruz. Çok fazla köpürmemesi ve parlaklık kazanması için tereyağını ekliyoruz. Limon suyunu ilave edip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz.
ÇİLEKLİ CRUMBLE
MALZEMELER
CRUMBLE HAMURU İÇİN:
150 gr. un
140 gr. donmuş tereyağı
100 gr. esmer şeker
50 gr. toz badem
75 gr. öğütülmüş yulaf
Vanilya esansı
MEYVE KARIŞIMI İÇİN:
1 kase çilek
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet çubuk tarçın
4 adet karanfil
1 yemek kaşığı mısır nişastası
YAPILIŞI:
Crumble parçacıklarını hazırlamak için; un, esmer şeker, öğütülmüş yulaf ve vanilya esansını mutfak robotunda karıştırıyoruz. Toz bademi karışıma ekliyoruz. Küp şeklinde soğuk tereyağını katıp tüm malzemeyi ufalanana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Crumble'ın meyveli kısmını hazırlamak için tavayı orta derece ateşte ısıtıyoruz. Sırasıyla küp küp doğranmış çilekleri, esmer şekeri, çubuk tarçını ve tane karanfilleri ekliyoruz. Yaklaşık 8-10 dakikalık pişirme süresinin ardından, tereyağını ekliyoruz. Çilekler yumuşadığında suyunu süzdürüp kenara ayırıyoruz. Tavadaki suya soğuk suyla açılmış mısır nişastasını çırparak ekliyoruz. Meyve karışımını bir tavada ısıtıyoruz, fırına girebilen bir kabın içine yayıyoruz. Üzerini crumble parçacıklarıyla kaplayıp 200 derecede pişiriyoruz.