Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün mayhoş mu nahoş mu tam karar veremediğim, kiminin çok sevdiği kiminin ise pek hazetmediği bir lezzet olan muşmuladan bahsedeceğim. Muşmula ağacı ve meyvesi, beyaz ve pembe renklerde çiçekler açan bir ağaç ve bu ağacın buruk tatlı meyveleridir. Ülkemizde genellikle Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilir. Muşmulanın yenilir hale gelmesi için renginin koyu kahverengi bir hal alması gerekmektedir. Bu meyve olgunlaştıktan sonra lezzetlenir. Enerji verdiği, sindirim sistemine ve sinir sistemine iyi geldiği bilinmektedir. Muşmulanın daha birçok faydası da vardır. 100 gr. muşmula ortalama 49 kaloriye eş değerdir. Muşmula meyvesinin birçok faydası vardır. C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir. Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide hastalıkları, lumbago ve nikriste faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.
MEYVE OLARAK MI TÜKETİLİR?
Muşmula meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir. Bu şekilde meyve olarak yenebileceği gibi çekirdekleri ve yaprakları da ilaç olarak kullanılabilir. Muşmula çekirdeği idrar attırır. Muşmula yaprakları kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi gelir.
MUŞMULADAN REÇEL OLUR MU?
Muşmula meyvesi ülkemizde pek çok kişi tarafından bilinmediği için reçelini de daha önce duymamış olabilirsiniz. Oysaki muşmula reçeli şahane bir lezzete sahiptir. İlk tattığınızda ağzınızda buruk bir tat bırakır. Ancak sonrasında bir çatal daha almak isteyebilirsiniz.
MUŞMULALI TART
1 büyük fincan elma sirkesi
1 adet yumurta
250 gr. margarin
4 kaşık toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1-2 çay kaşığı tarçın
Aldığı kadar un
Harç için:
400 gr. muşmula
1 kadeh toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için:
3 kaşık pudra şekeri
Yapılışı: Sirke, yumurta, margarin, toz şeker, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıyoruz. Sert bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Hamurun 1/3'ünü ayırıp buzdolabında bir saat dinlendiriyoruz. Harç için; muşmulaları küp küp doğrayıp tarçın ve toz şekerle birlikte pişiriyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Tart hamurunu kalıba yayıyoruz. Ortasına muşmulalı harcı yerleştiriyoruz. Tarçın serpip buzdolabından aldığımız hamuru tartın üzerine rendeliyoruz ya da üzerine sadece muşmula koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.
MUŞMULA TURŞUSU
2 kg. olgunlaşmamış muşmula
300 gr. toz şeker
İçme suyu
Tuz
Yapılışı: Muşmulaları yıkayıp süzülmeye bırakıyoruz. Üzerine ufak çizikler atıyoruz. Uygun bir kavanoza şeker muşmula olmak üzere kat kat diziyoruz. Ağzı kapalı olarak bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün kavanozdaki meyvelerin üzerine biraz tuz ve üzerine içme suyu dolduruyoruz. Kavanozun kapağını kapatıp bu şekilde 15- 20 gün olgunlaşmaya bırakıyoruz.
Püf noktası
Muşmula turşusunun suyunu maden suyu ile karıştırırsanız, nefis bir içecek elde edebilirsiniz.
MUŞMULA REÇELİ
1 kg. muşmula
750 gr. toz şeker
1 adet limon
Yarım çay kaşığı öğütülmüş tarçın
Yapılışı: Olgun muşmulaları öncelikle bol suyla güzelce yıkıyoruz ve ardından çekirdeklerini dip kısmı ile beraber ayırıyoruz. Temizlenen muşmulaları ezerek püre kıvamına getirdikten sonra reçelini yapabiliriz. Derin bir reçel tenceresine toz şeker, su ve muşmulaları koyuyoruz. Suyun miktarını göz kararı belirleyebilirsiniz. Reçelimizi arada bir karıştırarak fokurdamasını bekliyoruz. Orta ateşte kaynama noktasına ulaşan muşmula reçelimizi kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Reçelimizi ocaktan almadan evvel içerisine tarçın ve limon suyunu ilave ediyoruz. Kavanoza doldurup ters çevirerek reçelimizi soğumaya bırakıyoruz.