Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, son derece faydalı bir bitki olan maş fasulyesiyle yapılan tariflere yer veriyorum. Çin börülcesi olarak da anılan bu tür, günümüzde yeni yeni tanınmaya başlıyor. Bol miktarda B vitamini, protein ve lif içeren maş fasulyesi; hem şeker hastalarının, hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutfaklarında baştacı olmuştur. Çoğunlukla Güneydoğu Anadolu mutfağında rastladığımız maş fasulyesi, geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Vegan beslenmede çok tercih edilen maş fasulyesinin ismine, vejetaryen menülerde sıkça rastlamak mümkün. Bugünlük benden bu kadar. Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresine göndermeyi unutmayın. Mutlu sofralar, hepinize selamlar...
MAŞ FASULYESİ PÜRESİ YATAĞINDA KÖFTE
YAPILIŞI: Köfte için gereken malzemeleri yoğuruyoruz. Avcumuzun içinde şekil verip zeytinyağında kızartıyoruz. Maş fasulyesi beğendi için, bütün malzemeyi kıvamını bulana kadar el blenderı ile çekiyoruz. Domates sos için bütün malzemeyi bir araya getirip bir taşım kaynatıyoruz. Tabağa önce domates sosu, üzerine maş fasulyeli beğendiyi ve köfteleri koyuyoruz. Üzerine yoğurt ve biberli yağ gezdiriyoruz.
MALZEMELER
1 kase maş fasulyesi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz-karabiber
KÖFTE İÇİN:
400 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
Tuz
Karabiber
Kimyon
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı karbonat
SOS İÇİN:
3 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
2 adet kesme şeker
Sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ
MAŞ FASULYELİ ŞİFA SALATA
YAPILIŞI: Malzemeleri minik minik doğrayıp biraraya getiriyoruz. Sos malzemesini iyice çırpıyoruz. Sosla birlikte hepsini karıştırıp servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 kase dolusu haşlanmış maş fasulyesi
1 adet portakalın iç meyvesi
1 adet turp
1 demet roka
1 avuç nar
SOS İÇİN:
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 portakalın suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
MAŞ FASULYELİ ÇORBA
MALZEMELER
4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1'er adet kuru soğan, kabak, pırasa, sarı ve kırmızı dolmalık biber
2 adet havuç
1 adet kerevizin sapı
5 su bardağı tavuk suyu
1 kase suda bekletilmiş maş fasulyesi
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
TERBİYESİ İÇİN:
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı su
YAPILIŞI: Havuçları ve renkli biberleri ve kabağı küp küp, pırasa ve kereviz sapını ince ince doğruyoruz. Doğramı soğanı soteliyoruz. Sırasıyla; doğranmış havuç, kereviz sapı, kabak, pırasa, renkli dolmalık biberleri karıştırarak ekliyoruz Tavuk suyunu ve maş fasulyelerini ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Terbiyesi için; yumurta sarısı, yoğurt, un ve suyu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorbadan aldığımız sıcak tavuk suyunu terbiye karışımına azar azar ekleyip yumurtanın kesilmemesi için hızlıca karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirip servis ediyoruz.