İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmış olan mantarı mercek altına alıyorum. 14 binin üzerinde mantar türü olsa da, bunların sadece 3 bin çeşidi yenen mantarlar olarak dünya mutfaklarında yer edinebilmiştir. Mantarlar, tarih boyunca insanların merakını cezbeden canlılar olmuşlardır. Sağlık açısından mantarı 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de, hâlâ bir sorundur. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyin. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MANTARLI BÖREK
MALZEMELER
3 adet yufka
SOS İÇİN:
1.5 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
125 gr. oda sıcaklığında erimiş margarin (yarım paket)
İÇİ İÇİN:
Yarım kg. mantar
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1 adet domates
Kekik
Karabiber
Kimyon
Kırmızı biber
Tuz
Limon (mantarın kararmaması için)
YAPILIŞI: Mantarları yıkayalım ve ince ince doğrayalım. İçi için; doğradığımız soğanı, biberi ve domatesi sıvı yağda kavuralım. Üzerine mantarları, limon suyunu ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Sonra baharatları ve tuzu ilave edip karıştıralım ve ocaktan alalım. Sosu için; bir kaba yoğurdu, yumurtaları, erimiş yağı koyup karıştıralım. Yufkayı serelim. Sosun yarısını her tarafına yayalım. İkinci yufkayı üzerine serelim ve kalan sosu üzerine döküp her yerine yayalım. Üçüncü yufkayı serip 16 parçaya bölelim. Her parçanın üzerine mantarlı harçtan paylaştıralım. Sigara böreği sarar gibi fazla sıkmadan saralım. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. 180 derece fırında pişirelim.
MANTAR ÇORBASI
MALZEMELER
9-10 adet kültür mantarı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı un
1 diş sarımsak
1 küçük kuru soğan
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
Karabiber ve tuz
YAPILIŞI: Mantarları limonlu suya doğruyoruz. Tereyağını eritip zeytinyağı ekliyoruz ve mantarları ısınan yağda sote ediyoruz. Daha sonra soğanları, sarımsağı ve unumuzu ekliyoruz. Biraz çevirip suyunu ekliyoruz. Kaynayınca bir bardak sütü döküyoruz. Ocaktan inmeye yakın tuzunu atıyoruz.
FIRINDA MANTAR GRATEN
MALZEMELER
1 adet büyük soğan
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet kapya biber
Yarım kilo mantar
Tuz, pul biber, karabiber, kimyon ve kekik
BEŞAMEL SOS İÇİN:
1.5 yemek kaşığı margarin
1 dolu yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
Kaşar peyniri
YAPILIŞI: Sebzeleri doğruyoruz. Bir tavaya sıvı yağı koyup sebzeleri kavuruyoruz. Biraz suyla açılmış salçayı, mantarları ve baharatları ekleyip kavuruyoruz ve borcama alıyoruz. Beşamel sos için; tencereye yağı alıp eritiyoruz. Sonra unu ekleyerek bir-iki dakika kavuruyoruz, azar azar sütü ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Muhallebi kıvamından daha cıvık olunca altını kapatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve 200 derece fırında pişiriyoruz.