Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Malta eriği de denilen, yenidünya meyvesinden söz edeceğim.
Yenidünya meyvesinin faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar Malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekte ise Malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor.
İşte Malta eriğinin gerçek vatanı ve faydaları...
ŞİFA DEPOSU
Maltalı olduğunu sandığımız bu meyvenin gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış. Çekirdek sayısı oldukça fazla olan Malta eriği, Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmış.
Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen Malta eriği, Türkiye'de de en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Malta eriğinin meyvesinin dışında, bitkileri ve çekirdekleri de şifa deposudur. Diyet yapanların da beslenme programlarına dahil edebileceği Malta eriği, yüksek lif oranı ile kilo verme sürecine destek veren meyvelerdendir.
Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayan lifler, aynı şekilde düşüşü de yavaşlattığından ani acıkma krizlerini önler. Tokluk hissinin uzun süreli olmasını da sağlayan lifler, ağırlıklarının birkaç katı su emerek şişer.
HÂLÂ FAYDASI BİLİNMİYOR
Bu yararlı meyve, birçok insan tarafından bilinmiyor. Gerçek manada bir sağlık küpü olan Malta eriği ya da bilinen diğer adıyla yeni dünya, kompleks vitamin bileşenleriyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Malta eriği yaprakları, bitki çayı olarak yeni yeni tüketilmeye başlandı.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
PELTELİ SÜTLÜ TATLI
1 kg. Malta eriği
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı süt
MUHALEBİ İÇİN:
4 bardak süt
1 çay bardağı buğday nişastası
1 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Nişasta, şeker ve sütü ocağa alıyoruz ve kaynayana kadar karıştırıyoruz. Göz göz olunca margarini ilave edip karıştırıyoruz. Ocağın altını kısıp iki dakika kaynatıyoruz. Ocaktan alınca vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz. Eğer topaklanma olursa mikserden geçiriyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Pelte için; meyveleri yıkayıp içlerindeki çekirdekleri çıkarıyoruz. Bir tencereye alıp üzerine su ve şekeri koyup yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıp blender ile püre haline getiriyoruz. Pirinç ununu ve nişastayı süt ile eritip tencereye ilave ederek karıştırıyoruz. Tencereyi tekrar ocağa alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebilerin üzerine paylaştırıp soğutarak servis ediyoruz.
MALTA ERİĞİ REÇELİ
2 kg. Malta eriği
Yarım kilo şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Malta erikleri çok büyüklerse üçe bölüyoruz, normallerse ikiye bölüp soğuk suya koyup üzerine limon sıkıyoruz, kararmasın diye. Şekere dört su bardağı su koyup kaynatıyoruz. Üç taşım kaynadıktan sonra içine, suyunu süzdüğümüz Malta eriklerinini atıp limon suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Ara ara karıştırıp kıvamına bakıyoruz üzerinde oluşan köpükleri almayı unutmuyoruz. Reçel, yaklaşık 30 dakikada hazır olacak.
MALTA ERİĞİ KOMPOSTOSU
1 kg. Malta eriği
1.5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
YAPILIŞI: Malta eriklerinin kabukları soyulur ve ikiye ayrılarak çekirdekleri çıkarılır. Tencerede su ve şeker kaynatılır. Yıkanan- Malta erikleri ilave edilir. Malta erikleri yumuşak bir hal alana kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra servis kasesine alınır.