Leblebi, hepimizin severek tükettiği bir kuruyemiş. Leblebi aromasını başka lezzetlerin içinde de alabiliriz düşüncesiyle sizlere bugün sürprizli tarifler hazırladım. Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, nohudun işlenmesiyle elde edilen kuruyemiş türü olan leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370'li yıllarda bulunmuş. Nohudun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazi'nin bulduğu leblebi üretimi, kısa sürede Anadolu'ya yayılmış. 19'uncu yüzyılda Tavşanlı'da yaygınlaşan leblebi üretimi, Cumhuriyet döneminde de ustalarının sayısı artarak devam etmiş. Leblebi, nohudun günler süren uğraş sonucu terbiyesiyle özel fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyormuş. Hadi bakalım leblebiseverler... Sizler için hazırladığım bu tariflere bir göz atın, bakalım beğenecek misiniz...
LEBLEBİ TOZLU KURABİYE
MALZEMELER
1.5 su bardağı leblebi tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 170 derecedeki fırında pişiriyoruz. Üzerleri çatlamaya başlayınca kızarmasını beklenmeden fırından çıkartıyoruz.
LEBLEBİ TOZLU KEK
MALZEMELER
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilin
2 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 su bardağı sarı tuzsuz leblebi
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. İçine sıvı yağ koyuyoruz. Ardından sütü ve toz leblebiyi ekliyoruz. Vanilin ve kabartma tozunu ilave edip çırpıyoruz. Unu eleyip tekrar karıştırarak kek kalıbımıza döküyoruz ve 180 derece fırında 35 dakika pişiriyoruz.
LEBLEBİLİ EV BAKLAVASI
MALZEMELER
5 su bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1.5 çay bardağı süt
AÇMAK İÇIN:
Buğday nişastası
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
200 gr. ceviz
200 gr. leblebi
200 gr. tuzsuz fıstık
200 gr. fındık
ÜZERİ İÇİN:
200 gr. tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Öncelikle unu bir kaba alıyoruz. Üzerine kabartma tozu ve tuz katıp karıştırıyoruz. Ortasını havuz yapıp yumurtaları kırıyoruz. Sıvı yağı, sütü ve sirkeyi döküp ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamuru, oda sıcaklığında 20 dakika dinlendiriyoruz. Bu esnada fındık, fıstık, ceviz ve leblebiyi robottan geçiriyoruz. Ayrı bir tavada tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Hamur dinlendikten sonra küçük parçalar alıp beze haline getiriyoruz. Nişasta yardımı ile açmaya başlıyoruz. Mümkün olduğu kadar ince açıyoruz. Açtıktan sonra hamurun üzerine iç harcı döküyoruz ve oklava yardımı ile sarıp büzüyoruz, tepsiye diziyoruz. Şerbeti hazırlamak için; su, şeker ve limonu bir tencerede karıştırıyoruz. Bu işlem bittikten sonra baklavayı dilimleyip üzerine tereyağı gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz. (Fırın mutlaka önceden ısıtılmış olsun) 30 dakika bu şekilde pişiriyoruz. Fırından çıkarır çıkarmaz ılık şerbeti baklavanın üzerinde gezdiriyoruz.