İdilika'nın Mutfağı'nda bugün kuzeyin otları ile şifalı ve pratik tarifler hazırladık. Ben aslen Egeli'yim. Bizim oraların otları; radika, cibes, turpotu ve stifnodur. Lakin tek ot pişiren yöre değil tabii ki Ege. Hamsisi ve mısır unu ile meşhur Kuzey kıyılarında bakın hangi otlar yetişiyor ve nasıl pişiriliyor?
SAKARCA KAYGANASI
MALZEMELER
3 bağ sakarca
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı mısır unu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sonra ince ince doğranır. İçine yumurta, mısır unu, gerekirse bir tutam tuz ilave edilip karıştırılır. Tavada sıvı yağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.
KALDİRİK KAVURMASI
MALZEMELER
Kaldirik otu
4 adet kuru soğan
Sarımsak
2 kaşık salça
Tuz
Pul biber
YAPILIŞI: Kaldirik otlarını yıkayıp doğrayalım, haşlayalım. Haşladıktan sonra suyunu sıkıp süzelim. Kuru soğanları, sarımsakları salçayla kavuralım. Ben bir kaşık biber salçası da ekledim. Ardından da kaldirik otlarını ekleyip kavuralım.
SOĞANLI MELOCAN
MALZEMELER
1/2 (yarım) kilo melocan
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI: Melocanlar temizlenip yıkanır ve küçük küçük doğranır. En az yarım saat, yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlama işlemi bitince süzgeçten geçirilir. Süzgeçte soğuk su altında soğutulan melocanlar, avuç içiyle sıkılarak suyunun çıkması sağlanır. Ayrı bir tencerede orta ateşte küçük küçük doğradığımız soğan, tereyağında pembeleşinceye kadar, tahta kaşık yardımı ile kavrulur. Kavrulan soğana melocan ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, arada karıştırarak kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir.