Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün ilginç mi ilginç bir lezzet var: Çam kozalağı reçeli. 'O da ne İdilika?' dediğinizi duyar gibiyim. Bolu Mengen'de tanıştığım bu lezzeti sizinle paylaşmadan edemezdim. Ancak önce kendim denedim, sonuç muazzam.
GRİBE İYİ GELİYOR
Çam kozalağı reçeli, yeşil küçük karaçam kozalakları ile yapılıyor. Sezonu yörelere göre değişmekle birlikte, bu boydaki kozalaklar Nisan ve Mayıs ayında bulunuyor. Mis gibi çam kokulu bu reçelin içindeki kozalaklar yenmiyor. Muhteşem bir rengi ve aroması olan bu reçele, tadı bala benzediği için Bolu civarında çam balı da deniyor. Ülkemizde pek bilinmeyen kozalak reçeli, aslında Ruslar'ın halk hekimliğinde kullandığı geleneksel reçellerinden biri. Rusya'da yıllardır soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, boğaz ve diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bu reçel sadece tarifiyle orijinal değil; aynı zamanda anti bakteriyel, uzun süren soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, grip ile depresyonu iyileşdirici ve gençleştirici gibi birçok faydası var.
Çam kozalağı adeta doğal sağlık ve güzellik deposu. Mayıs ayında toplanan genç yeşilimsi kozalaklardan yapılan reçel için 1 kilo kozalak, dört adet kuru incir, 1 kilo şeker ve kozalakların üstünü 1.5 santim geçecek şekilde su ilave edin. İki saat az ateşte tutun ve köpüğünü topladıktan sonra ocaktan alın. Reçeliniz kullanıma hazır.
MİS GİBİ ÇAM KOKUYOR
Cam kavanozlarda muhafaza edeceğiniz adeta hayat iksiri olan bu reçeli, çaylara katabilirsiniz, sabah kahvaltısında yiyebilirsiniz. Sonuçta kırmızı renkli, mis gibi çam kokusuyla insanı büyüleyen sağlık kaynağı reçeli masanızdan eksik edemeyeceksiniz.
Çam kozalağı, çok az bir kesim tarafından bilinen bir şifalı bitkidir. Özellikle solunum yolu hastalıkları için bitkisel formül olarak gerek eczacılıkta, gerekse bitkisel tıp alanında kullanılıyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
HER ŞEYE İYİ GELİYOR
Astım, öksürük, bronşit, grip nezle ve balgama karşı; beş adet yeşil çam kozalağı doğranıp üzerine su konur. 24 saat bekletilir, yarım saat kaynatılır. Şeker veya balla tatlandırılır. Elde edilen mamülden üç çay kaşığı içilir.
Bir bardak suya, dört-altı gram ufalanmış taze kozalak konur. 10 dakika kaynatılır, tatlandırılır ve günde bir bardak içilir.
Taze kozalak suya konulur, bir gece bekletilip içilir.
Astım ve bronşit için, dört litre suya, 20 adet kozalak konur. Üzerine bir kilo limon suyu sıkılır. Bir kilo kalıncaya kadar kaynatılır. Sabahları aç karna bir çay bardağı içilir.
ÇAM KOZALAĞI REÇELİ
30 adet en küçüğünden karaçam kozalağı
2 kilo toz şeker
1.5 litre içme suyu
2 tatlı kaşığı limon tuzu
6 adet limon
Yapılışı: Öncelikle kozalakları iyice yıkıyoruz. Reçinesini atması için bir kabın içine alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su ekleyip iki adet limonun suyunu sıkıyoruz. Bu işlemi üç gün boyunca tekrarlıyoruz. Üç günün sonunda kozalakları her seferinde birer taşım olmak üzere üç kez kaynatıyoruz. Daha sonra süzüp 24 saat soğuk suda bekletiyoruz. Bir tencerede şeker ve su ile şerbeti hazırlıyoruz. Kozalakları da içine atıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp kıvamını alana kadar pişiriyoruz. Reçel kıvamını alınca limon tuzunu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Sıcakken kavanozlara dolduruyoruz.
Püf noktası
Reçelin kıvamını anlamak için önceden soğutulmuş bir tabağa damlatıp biraz bekledikten sonra eğerek akışkanlığına bakın. Su gibi akıyorsa kaynatmaya devam edin, kıvamlıysa reçeliniz olmuş demektir.