Londra'dan gelen bir arkadaşım, şu sıralar oradaki bütün iyi restoranlarda 'Trüf Mantar Haftası Yemekleri' adında mönüler yapıldığını söyledi. Araştırdım ve öğrendim ki, iş yemeklerinin vazgeçilmez adresi olan Şans Restaurant da iki haftadır müşterilerine trüf mantarlı yemekler sunuyormuş. Ortaklardan Niso Adato, İtalya seyahati dönüşü yanında iki kilo trüf mantarı getirmiş. "Nereden çıktı bu trüf mantarı, neden şimdi gündeme geldi?" dediğinizi duyar gibiyim. Mantarın önemini bir de benden okuyun. İsveç Prensi Gustave Adolphe, 71 yıl önce Türkiye'yi ziyarete geliyor. Atatürk, 3 Ekim 1934'te Ankara'da; Çankaya Köşkü'nde Prens onuruna bir akşam yemeği veriyor. Mönüyü de Atatürk belirlemiş. Çok özel mönüde giriş yemeği Cailles a la Royale. Kraliyet sofralarının başlangıç tabağı; bıldırcın budu, kaz ciğeri ve trüf mantarı yanında marine edilmiş kuşkonmaz... Yani Atatürk'ün 71 yıl önce misafirlerini ağırlarken, özenle kendi hazırladığı mönüde, trüf mantarı var. Aslında bu altın gibi değerli mantar, antik dönemden beri biliniyor. Trüf mantarının en iyisi olarak bilinen beyaz ve siyahı birer Akdeniz mahsulü. İçi-dışı beyaz olan en değerlisi Güney İtalya'daki Alba kentinin yakınlarında çıkıyor. Yeraltında kavak, meşe ve ıhlamur ağaçlarının köklerinin yakınlarında yetiştiği için özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen bu gizemli bitki, kesinlikle pişirilmiyor. Ve beyaz trüf mantarı sadece kasım aylarında çıkıyor. Kilosu ise 3 bin Euro'ya kadar satılıyor. Siyah trüf mantarı ise ocak-şubat aylarında ve sadece Güney Fransa'da bulunuyor. Duruma göre, o yıl çok yetişmediyse de değeri artıyor. Normalde kilosu bin 500 Euro civarında. Ancak geçtiğimiz aylarda birbirine yapışık üç yumrudan oluşan toplam 1.5 kilogram ağırlığındaki bir trüf, müzayedede Hong Kong'lu bir zengin tarafından tam 125 bin Euro'ya satın alındı. Anlaşıldığı üzere altın değerinde olan bu mantar, normalde doğada 30-40 gram ağırlığında yumrular halinde bulunuyor ve çok kısa ömürlü. Yeraltından 1.5 kilo ağırlığında çıkması ise neredeyse bir mucize.
En değerli gıda
Gastronomide en değerli gıda maddelerinden biri olarak kabul edilen siyah trüf mantarını şubat ayının sonuna kadar Şans Restaurant'ın mönüsünde deneyebilrsiniz. "Bu pahalı lezzeti nasıl deneyeceğiz?" diyenlere tavsiyem şu: Gittim, denedim. Bu lezzeti en güzel sahanda yumurtada, tagliatelli (erişte) ve risotto'da (İtalyan pilavı) tatmanızı öneriyorum. Trüf mantarı, 15 gr ve 20 gr olarak, çiğ halde yemeğin üzerine rende ediliyor. Trüfün kendine özgü, çok tipik ve keskin kokusunu size tam olarak anlatabilmem mümkün değil. Uzmanlar, trüfün içerdiği kompleks aromaları sarmısak, saman, bal ve baharat karışımı olarak tanımlıyor. Bu nadide lezzeti keşfetmenin bedeline gelince... Yanında şarapla birlikte size sadece 180 YTL'ciğe patlıyor!