Kara üzüm habbesi / le le le le canım / göynüm sevmez herkesi/ esmersen güzelsin'... Üzümlerin en esmeri kara üzümün tadı da, görüntüsü de nefistir. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün işte bu mis kokulu, şahane lezzetli kara üzümü konuk ediyoruz. Sorbe tadında hemen herkesin kolaylıkla evlerinde yapabileceği bir dondurma, pırıl pırıl rengiyle görenleri kendine hayran bırakacak bir pelte ve buz gibi bir kara üzüm şerbeti en pratik tarifleri ile sizlerle. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
PRATİK ÜZÜM DONDURMASI
MALZEMELER
3 su bardağı kara üzüm suyu
3/4 su bardağı şeker
YAPILIŞI: Yarım su bardağı üzüm suyu ve şekeri bir tencereye alıyoruz. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırıyoruz. Ateşin altını kapatıyoruz ve geri kalan üzüm suyunu şekerli karışıma ekleyip karıştırıyoruz. Oluşan karışımı derin dondurucuya girebilecek bir kaba koyuyoruz ve iyice soğuyana kadar bekliyoruz. Soğuyan karışımı dondurucuya alıyoruz ve birkaç saat, her yarım saatte bir çatalla ezerek karıştırıyoruz. Kıvam alınca servis ediyoruz.
KARA ÜZÜM ŞERBETİ
MALZEMELER
1 kg. siyah üzüm
2 su bardağı toz şeker
2 adet çubuk tarçın
YAPILIŞI: Üzümleri yıkayıp tencereye alıyoruz, ocağa koyup üzümler patlayıp yumuşayana kadar pişiriyoruz. Üzümleri süzgeçten geçirip suyunu sıkıyoruz. Çıkan suyu tekrar tencereye alıyoruz. Çubuk tarçın ve şekeri koyup 10 dakika daha kaynatıyoruz. Sıcak sıcak cam kavanozlara doldurup istediğimiz zaman soğuk olarak servis ediyoruz.
KARA ÜZÜM PELTESİ
MALZEMELER
1 kg. siyah kokulu üzüm
1.5 su bardağı şeker
1 çay bardağı buğday nişastası
6 su bardağı su
YAPILIŞI: Üzümleri yıkayıp su ve şekerle birlikte tencereye koyuyoruz, kaynadıktan sonra ocaktan alıp tel süzgeçten geçiriyoruz. Elde ettiğimiz yaklaşık beş su bardağı üzüm suyunun dört bardağını bir tencereye alıyoruz. Kalan bir bardak üzüm suyunu, nişasta ile karıştırıp tencereye ekliyoruz. 10 dakika kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Muhallebi kıvamına geldikten sonra kaselere paylaştırıp soğuk olarak servis ediyoruz.