İnce belli, sıcacık, halis muhlis bir Türk lezzetidir çay. Lezzetli bir çay içmek için ilk dikkat etmemiz gereken şey, şüphesiz çay seçimi. Damak tadımıza uygun olan çayı bulup doğru demleme teknikleri ile çayımızı demlemek gerekiyor. Çay; yalnızca kahvaltıda ve yemeklerden sonra içeceği sıcak bir Türk içeceği değildir. Bugün size çayın aromasını alabileceğimiz farklı lezzetler hazırladım. Bakalım beğenecek misiniz...
ÇAYLI CEVİZLİ KEK
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri mikserle çırpıyoruz. Yağ, çay ve cevizleri ekleyerek karıştırıyoruz. Kabartma tozu ve vanilyayı eliyoruz, unla birlikte karışıma ekleyerek yumuşak kıvamlı kek hamuru elde ediyoruz. Kek kalıbının dibini yağlıyoruz. Hamuru dökerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
MALZEMELER
3 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı demlenmiş çay
1 su bardağı sıvı yağ
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı kırık ceviz
ÇAYLI KAHVELİ KURABİYE
MALZEMELER
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı kuru çay
2 çorba kaşığı granül kahve
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Önce oda sıcaklığındaki margarini, şekeri, sıvı yağı ve yumurta sarısını karıştırıyoruz. Çay, kahve ve vanilyamızı ilave ediyoruz. Azar azar un ilave edip yoğuruyoruz. En son kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hazır olan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. İstersek, önce yumurta akına, sonra fındığa bulayıp yağlanmış tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış olan fırına veriyoruz, 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
SÜTLÜ ÇAY
MALZEMELER
1 su bardağı sıcak süt
Yarım su bardağı sıcak çay demi
3–4 tane kakule (isteğe bağlı)
Şeker (damak tadınıza kalmış)
Bir çimdik tuz (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Hazır sıcak çayınız varsa; sadece bir bardak sütü cezvede tam kaynamaya başlayınca ateşten alıyoruz, sonra içine yarım su bardağı sıcak çay demini döküyoruz. Şeker ya da tuz katarak afiyetle içiyoruz.