Dayanışma ve paylaşma ayı Ramazan, ülkemizde tüm güzelliğiyle yaşanıyor. Ramazan; hareketli sokaklar, kalabalık sofralar ve şenlik alanlarıyla tam bir bayram havasında geçiyor. Özellikle birlik ve beraberliğin ön plana çıktığı bu ay, hep beraber yapılan iftar ve sahurlar ile daha da anlam kazanıyor.
PRATİK YEMEKLER HAZIRLAYIN
Ramazan; günlerin uzun olduğu bahar ayına denk geldiği için, iftara gelecek misafirlere ikram edilecek yemekleri hazırlamak için uzun zaman kalıyor. Çalışan hanımlar iş dönüşünde kolay ve pratik tarifler ile, ev hanımları ise iddialı yemeklerle masalarını donatıyor. Neticede, her iki taraf da sofra geleneğini yaşatmış oluyor. Ramazan Bingöl et lokantalarının sahibi Ramazan Bingöl, 'Ramazan Bingöl Mutfağından Tarifler' kitabında, geleneksel Türk lezzetlerine yer veriyor. Kitaptan seçilen aşağıdaki tarifleri yaptığınızda, ortaya çıkan sonuç sizi ve ailenizi mutlu edecek.
KESME ERİŞTE ÇORBASI
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kesme erişte
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
6 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI: Mercimekleri yıkayıp 20 dakika kaynatın ve süzün. Rendelenmiş soğanı tereyağında kavurun. Salçayı, naneyi, karabiberi ve tuzu ilave edin. Haşlanan mercimeği ve suyu ilave edip 10 dakika kaynatın. Erişteleri ekleyin. Erişteler yumuşayınca çorbanız da pişmiş demektir.
Not: Limon ya da yağda eritilmiş nane sosu ile de servis edebilirsiniz.
ALİNAZİK KEBABI
300 gr. kuzu kuşbaşı
1 kg. patlıcan
1 kase süzme yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Birkaç dal kıyılmış maydanoz
Çekilmiş karabiber
Kaya tuzu
YAPILIŞI: Patlıcanları fırında közleyin. Kuzu etini tereyağında kavurun. Közlenmiş patlıcanları soyun ve bir tahta üzerinde ezin ya da bıçakla kıyın. Sarımsak ve süzme yoğurdu çırpın ve daha sonra közlenmiş patlıcanla karıştırın. Hazır olan alinazik altını servis tabağına yayın. Kavrulan ete tuz, karabiber ve pul biber ekleyip altını kapatıp. yoğurtlu patlıcanın üzerine yerleştirin. Üzerine maydanoz ilave ederek servis edin.
FISTIK GÜZELİ TATLISI
500 gr. Kadayıf
200 gr. tereyağı
200 gr. çekilmiş Antep fıstığı
ŞERBETİ İÇİN:
1 kg. şeker
1 litre su
1 dilim limon
YAPILIŞI: Su ve şekeri tencerede kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca limonu ilave edin. Beş dakika sonra altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Kadayıfı tel tel ayırıp şehriye büyüklüğünde kesin. Tereyağını eritip kadayıfla karıştırın. Tereyağlı kadayıfı birtepsiye alıp oca ğın üzerine koyun ve çevire çevire kavurmaya başlayın. Yaklaşık 30 dakika kadar kısık ateşte kavurup altını kapatın. Üzerine Antep fıstığını ve soğuk şerbeti ekleyin. 10 dakika dinlendirip dilerseniz dondurmayla ya da kaymakla servis edin.
HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE
DIŞI İÇİN:
2 yemek kaşığı irmik
3 su
bardağı köftelik bulgur
3 yemek
kaşığı un
3 su bardağı su
1
tatlı kaşığı kaya tuzu
1 çay
kaşığı pulbiber
1 adet yumurta
İÇİ İÇİN:
1 kg. yemeklik kıyma
Yarım
kg. kıyılmış kuru soğan
200 gr.
ceviz içi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı
kaşığı kaya tuzu
Yarım çay
bardağı ayçiçek yağı
SERVİS İÇİN:
1 çay kaşığı limon tuzu
2 yemek
kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı
tereyağı
Limon
Yeterince su
YAPILIŞI: Öncelikle soğanı yağda kavurun, üzerine kıymayı ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma da kavrulunca dövülmüş ceviz içini koyup soğumaya bırakın. Dışı için gereken malzemeleri, azar azar su ekleyerek yaklaşık yarım saat yoğurun. Soğuyan kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hazır olan dış hamurdan da ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinizde açın ve ortasına kıymayı yerleştirip dışını güzelce sarın. Hazır olan içli köfteleri içine limon tuzu koyduğunuz bol suda beş dakika haşlayıp servis tabağına alın. Üzerine tereyağında kavrulmuş salçayı dökün.