İdilika'nın Mutfağı'nın iftar sofrasında bugün, en misafirperver kültürlerden biri olan ve aile bağlarının gücüne hayran olduğum Arnavutlar'ın çok lezzetli damarına basıyoruz.
Arnavut mutfağı, birçok Akdeniz ve Balkan milletinde olduğu gibi, tarih boyunca oldukça etki almıştır.
Değişik dönemlerde, Arnavutluk toprakları Yunanistan, İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve her biri Arnavut mutfağına kendi kültürünün etkilerini bırakmıştır.
Bu sebeple Arnavut mutfağında Türk, Yunan, Sırp ve İtalyan etkileri görmekmümkündür.
ET VE CİĞER YEMEKLERİ
Genel olarak köklü ve çeşitli bir mutfak olan Arnavut mutfağı; mantı, börek, kahve ve et yemekleri gibi pek çok Türk lezzetini mutfağında barındırmaktadır.
Arnavut mutfağı genelde et yemekleri, hamur işleri, ciğerleri ile biliniyor. Arnavutlar'ın eşsiz lezzete sahip et yemekleri arasında şüphesiz akla ilk geleni Arnavut ciğeridir. Bu eşsiz lezzet; ciğerle yapılan, soğan gibi sebzelerle ikram edilen benzersiz bir meze çeşidi olarak bilinmektedir.
Elbasan tava adını verdikleri ve bugün benim size tarifini verdiğim, Türk mutfağından izler taşıyan yemek ise Arnavutlar'ın vazgeçilmez yemeklerinden biridir.
Ayrıca mantıya çok benzer samsa, Doğu Anadolu'nun en bilinen lezzetlerinden biri olan tirit ve bizdeki büryana gene çok benzer mişoriz gibi et yemekleri, Arnavutlar'ın favorileri arasında sayılmaktadır. Arnavut yemeklerinde baharat kullanımının ön planda olduğunu söyleyebiliriz.
Arnavut kahvaltılarına da değinmeden geçmemek lazım, hatta ayrı bir yazı olarak özel dosya açmak lazım.
Meşhur Arnavut börekleri vardır ki; anlatılamaz, sadece yaşanılır cinsten ve inanılmaz lezzetlidir.
Bugünlük bu kadar, bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda görüşebilmek dileği ile...
ELBASAN TAVA
500 gr. kuzu eti
2 adet kuru soğan
1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay bardağı etin suyundan
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Etleri önce biraz kavuruyoruz, daha sonra doğranmış kuru soğanı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu, tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı sos için ayırıyoruz. Bir kapta yoğurt, yumurta ve unu, top top olmaması için iyice çırpıyoruz. İçerisine et suyunu ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Pişirdiğimiz ete baharatlarını da ilave edip bir borcama alıyoruz. Hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. Üzeri kızarıncaya kadar orta ısılı fırında pişiriyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
İsterseniz sebzeli ya da otlu da hazırlayabilirsiniz.
KAYMAÇİNA
5 adet yumurta
1 litre süt
1.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Yumurta ve şekerleri kar gibi beyaz oluncaya kadar çırpıyoruz. Ilık süt ve vanilyayı ekliyoruz, çok az daha çırpıyoruz. Cam bir fırın kabına alıyoruz. Fırın tepsisinin içine bir miktar su koyup cam fırın kabını içine oturtuyoruz. Önceden ısttığımız 160 derecelik fırında pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Üzeri göz göz olunca ve kızarınca piştiği anlaşılır ve servis etmek için bir süre buzdolabında bekletmek gerekir.