İdilika'nın Mutfağı'nda bugün aşırıya kaçmadan, çok uygun fiyatlar ile hazırlayabileceğiniz dört yemeğin tarifine yer veriyorum.
KEŞKÜL-Ü FUKARA
Keşkül denilen şey, esasen Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri biliniyormuş, ancak tatlı olarak nam salmasının ardında bir hikaye var. Keşkül- ü fukara tam bir Osmanlı tatlısıdır. Hikayeye göre; Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş.
Burada toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış. Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için adını buradan almıştır. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı, yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül-ü fukara ismiyle anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
HAVUÇ KÖFTESİ
1 adet yumurta
10 dal maydanoz
4 çorba kaşığı un
4 adet orta boy havuç
1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
Tuz
Karabiber
Pul biber
BULAMAK İÇİN:
1 su bardağı galeta unu
1 adet çırpılmış yumurta
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Havuçları rendeliyoruz ve zeytinyağında soteleyerek pişiriyoruz. Pişirdiğimiz havuçların üzerine yumurta, ceviz, tuz, karabiber ve pul biber ekliyoruz. Maydanozları ince kıyıp ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Biraz galeta unu ilavesi ile köfte formuna getirip avcumuzda şekil veriyoruz. Tavaya sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Hazırladığımız köfteleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
PÜF NOKTASI
Havuç köftelerine şekil verirken avcunuzun içinde açtığınızda içine minik bir parça kaşar peyniri koyup kapatıp öyle kızartırsanız nefis bir sonuç olacaktır.
TUVUK KIYMASINDAN MUSAKKA
500 gr. tavuk kıyması
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Ayçiçek yağı
500 gr. patlıcan
SOSU İÇİN:
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI: Patlıcanları halka halka kesiyoruz. Teflon tavayı ısıtıyoruz. Patlıcanları arkalı önlü ızgara ediyoruz. Sarımsak, biber ve soğanı ayçiçek yağında soteliyoruz. Tavuk kıyması ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Salça ve rendelenmiş domates, tuz, karabiber, pul biber ekliyoruz. Diğer tarafta beşamel sos hazırlıyoruz. Tereyağını eritip un ilave edip kavuruyoruz. Bir su bardağı sütün içine bir yumurta kırıp kavrulmuş unun üzerine ilave ediyoruz. Bir fırın kabına ızgara ettiğimiz patlıcanları üzerine kavrulmuş tavuk kıyması, üzerine tekrar patlıcanları olacak şekilde malzeme bitene kadar diziyoruz. En üste yumurta ile hazırladığımız sosu döküp, rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecede firında pişiriyoruz.
TOYGA ÇORBASI
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış buğday
1 büyük kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
Et suyu
SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Haşlanmış nohut ve buğdayı 15 dakika kaynatıyoruz. Terbiyesi için; yoğurt, un ve et suyunu karıştırıyoruz. Hazırladığımız terbiyeyi ılıtarak çorbaya ilave ediyoruz. Tereyağını eritip kuru nane ilave ederek çorbanın üzerine döküyoruz.