Yağmurlu birgündü, tıpkı bugün gibi. Şapır şapır yağmur yağınca inanılmaz bir romantizm sardı dört yanımızı... Sucuk ekmekler, kestaneler, şöminelerin çıtırtısı, evlerde çekirdek, gruplar halinde buluşmanın keyfi ve bembeyaz gecelerde, illa ki ihtiyaç duyduğumuz kış içecekleri...
İdilika'nın Mutfağı bugün sıkı sıkı giyindi, kollarını sıvadı ve içimizi ısıtacak içecek tarifleri hazırladı. Kış boyunca yapıp tüketebileceğiniz kış mevsiminin en meşhur içecekleri bunlar...
BOZAAAA BOZAAAAA!
Boza; darı irmiğinden, su ve şekerden üretilen yurdumuzun en ünlü kış içeceklerinden biri olsa da, şayet evimizde önceden alınmış bir şişe boza yoksa, mahallemiz 'Bozaaaa bozaaaaaa' diye bağıran bir bozacıyı barındıramayacak derecede rezidanslaştıysa ve yine de canımız boza çektiyse, o zaman ne yapıyoruz? Hiç üzülmüyoruz ve İdilika'nın pratik boza tarifini uyguluyor, afiyetle içiyoruz.
AROMATİK SALEP
Kışın habercisi orkidegillerden salep konusunu her ne kadar bu köşede önceden anlatmış olsam da; kar manzaralı içecekler içiyorsak, salep en üst sıralarda yer almalı diyerek evde aromatik salep nasıl üretilir yine paylaşmak istedim.
SIMSICAK ÇİKOLATA
Sıcak çikolata da yine kar manzaralı içecekler grubunda kendine yer edinecek bir sıcak içecek bence. Hem o ve salebin diğerlerinden ayrılan farkı aynı anda tatlı ihtiyacını da karşılıyor olmaları ve kokularının zaten içimizi ısıtmaya yetiyor da artıyor olması...
GRİPSAVAR KIŞ ÇAYI
Kış çayı diye bugün size verdiğim tarif aslında bir meyve çayı; gripsavar çay olarak da tanımlayabiliriz. Hergün içenin evine doktor girmez.
SICAK ÇİKOLATA
4 su bardağı süt
3 tatlı kaşığı kakao
3 tatlı kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 parmak uzunluğunda bitter çikolata
Yapılışı: Kakao, şeker ve sütü karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca bitter çikolatayı ve vanilyayı ekliyoruz. Çikolata eriyince bardaklara paylaştırıyoruz.
Püf noktası
İçine farklı bir aroma koymak isterseniz pul biber ekleyebilirisiniz; içerken hafif boğazı yakar. Servis ederken üzerine rendelenmiş sütlü çikolata serpebilirsiniz.
KIŞ ÇAYI
1 adet elma, portakal, ayva ve limon
1 adet çubuk tarçın
1 tutam ıhlamur
1 tutam adaçayı
1 avuç taze nane yaprağı
Yapılışı: Tüm meyveleri doğrayıp 1.5 litre su ile birlikte kaynatıyoruz. Kanamaya başladıktan sonra ıhlamur ve adaçayı ilave ediyoruz. Beş dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Taze nane yapraklarını ilave ediyoruz ve portakal dilimleri ile servis ediyoruz. Bu meyveli kış çayını yaptıktan sonra blendırdan çekip ve kavanozlarsanız, her akşam bir bardak ısıtıp içerseniz zımba gibi olursunuz.
BOZA
500 gr. pilavlık bulgur
1 çay bardağı pirinç
Su
Şeker
Yapılışı: Bulgur ve pirinci bulgurlar eriyinceye dek karıştırıyoruz. El blenderı vasıtasıyla iyice eziyoruz ve hatta tülbent ya da süzgeçten geçiriyoruz. İçine mayalık boza ilave ediyoruz ve damak tadımıza göre şeker ilave edip buzdolabında saklıyoruz. Leblebi ile servis ediyoruz.
Önemli not: Şayet mayalık boza bulamazsanız, iki çay kaşığı kuru mayayı azıcık su ile eritip ilave edin. Bulgur yerine bulursanız aynı ölçüde darı kullanabilirsiniz.
SALEP
1 lt. süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı saf toz salep
Tarçın veya zencefil tozu
Yapılışı: Toz şeker ve salebi topaklanmaması için karıştırıyoruz. Sütü bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kısıp salep ve şeker karışımını yavaş yavaş ilave ediyoruz. Çırpma teli ile sürekli çırparak köpük olmasını sağlıyoruz ve köpükler oluştukça kıvam almaya başladığını görüyoruz. Bardaklara servis edip üzerine tarçın ve zencefil tozu serperek servis ediyoruz.
Püf noktası
Salebinize farklı aromalar katmak isterseniz içine bir miktar toz zencefil, portakal ya da limon kabuğu veya damla sakızı ilave edebilirsiniz.
AYŞE'NİN ÇAYI
1 avuç ıhlamur
1 tarçın çubuğu
2 adet karanfil
1 adet elma
2 adet portakal
Zencefil
Yapılışı: Tüm malzemeyi bir araya getirip demliyoruz. Süzerek servis ediyoruz.