İdilika'nın Mutfağı bugün sıkı sıkı giyindi, kollarını sıvadı ve içimizi ısıtacak içecek tarifleri hazırladı.
Kış boyunca yapıp tüketebileceğiniz kış mevsiminin en meşhur içecekleri bence bunlar. Hem de her birine küçük dokunuşlarla yorumumu katmak istedim.
Umarım beğenirsiniz.
BOZAAAA BOZAAAA!
Boza darı irmiği, su ve şekerden üretilen yurdumuzun en ünlü kış içeceklerinden biridir.
Şayet evimizde önceden alınmış bir şişe boza yoksa, mahallemiz 'Bozaaaa bozaaaaaa' diye bağıran bir bozacıyı barındıramayacak derecede rezidanslaştıysa ve yine de canımız boza çektiyse, o zaman ne yapıyoruz?
Hiç üzülmüyoruz İdilika'nın tarçın da ekleyerek yaptığı pratik boza tarifini uyguluyor, afiyetle içiyoruz.
ZENCEFİLLİ SALEP
Kışın habercisi orkidegillerden
salep konusunu
her ne kadar bu köşede
önceden anlatmış olsam
da; içimizi ısıtan içecekler
içiyorsak, salep en üst
sıralarda yer almalı diyerek
evde aromatik salep nasıl
üretilir, paylaşmak istedim.
VİTAMİN ÇAYI
Vitamin çayı diye
bugün size verdiğim tarif
aslında bir meyve çayı;
gripsavar çay olarak da
tanımlayabiliriz. Her gün
içenin evine doktor girmez.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ZENCEFİLLİ SALEP
1 litre süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı saf toz salep
1 çay kaşığı zencefil tozu
Tarçın
Yapılışı: Toz şeker ve salebi topaklanmaması için karıştırıyoruz. Sütü bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kısıp salep, zencefil ve şeker karışımını yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bir çırpma teli ile sürekli çırparak köpük olmasını sağlıyoruz ve köpükler oluştukça kıvam almaya başladığını görüyoruz. Bardaklara koyup üzerine tarçın serperek servis ediyoruz..
Püf noktası
Salebinize farklı aromalar katmak isterseniz içine bir miktar portakal ya da limon kabuğu veya damla sakızı ilave edebilirsiniz.
ACILI SICAK ÇİKOLATA
4 su bardağı süt
3 tatlı kaşığı kakao
3 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı pul biber
1 paket vanilya
1 parmak uzunluğunda bitter çikolata
Yapılışı: Kakao, şeker ve sütü karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca bitter çikolatayı, pul biberi ve vanilyayı atıyoruz. Çikolata eriyince bardaklara paylaştırıyoruz.
Püf noktası
Servis ederken üzerine rendelenmiş sütlü çikolata serpebilirsiniz.
VİTAMİN ÇAYI
1'er adet elma, portakal ve ayva, limon ve armut
4 adet karanfil
1 çubuk tarçın
1 tutam ıhlamur ve adaçayı
1 avuç taze nane yaprağı
Yapılışı: Tüm meyveleri doğrayıp 1.5 litre su ile birlikte kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ıhlamur ve adaçayı ilave ediyoruz. Beş dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Taze nane yapraklarını ilave ediyoruz ve portakal dilimleri ile servis ediyoruz.
EV YAPIMI TARÇINLI BOZA
500 gr. pilavlık bulgur
1 çay bardağı pirinç
Su
Şeker
Tarçın
Yapılışı: Bulgur ve pirinci bulgurlar eriyinceye dek karıştırıyoruz. El blenderı vasıtasıyla iyice eziyoruz ve tülbent ya da süzgeçten geçiriyoruz. İçine mayalık boza ilave ediyoruz ve damak tadımıza göre tarçın ve şeker ilave edip buzdolabında saklıyoruz. Leblebi ile servis ediyoruz. Şayet mayalık boza bulamazsanız, iki çay kaşığı kuru mayayı azıcık su ile eritip ilave edin. Bulgur yerine bulursanız aynı ölçüde darı kullanabilirsiniz.