Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda bazılarımızın çok sevdiği, bazılarımızın ise keskin kokusu ve boğazı yakan özelliğinden ötürü soğuk baktığı, ancak benim bayılarak neredeyse tüm yemeklerimde kullandığım zencefili işliyorum. Zencefilin sağlığa faydaları çok eski tarihlerden beri biliniyor. Esasen Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türü. Diğer yandan şifa kaynağı çok yüksek olan zencefil, yemeklerde ve Asya bölgesinde turşu olarak da kullanılıyor. Yüksek vitamin ve besin kaynağı olduğu herkes tarafından biliniyor. Zencefil, birçok faydalı bileşeni bünyesinde barındırma konusunda zengindir.
TATLILARA AROMA
Ben bugün size zencefil aromalı üç tane tatlı tarifi veriyorum. Bir tanesi pamuk gibi bir cheesecake, diğeri üzerinde zencefil aromalı bir glazür sosu bulunan kakaolu zencefilli bir kek ve aklıma geldikçe pişirdiğim zencefilli puding. Birini diğerinden ayıramayacağım kadar çok sevdiğim üç ayrı tatlıdır bunlar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ZENCEFİLLİ KEK
MALZEMELER
1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı kadar elenmiş un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1 paket kakao (25 gr.)
1 çay bardağı damla çikolata
SOS İÇİN:
5 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı zencefil tozu
Üzeri için kırık ceviz
ZENCEFİLLİ MUHALLEBİ
MALZEMELER
1 litre süt
2 parmak ebadında taze zencefil
1 avuç içi büyüklüğünde zencefil
1 kibrit kutusu kadar tereyağı
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı pirinç unu
YAPILIŞI: Bir su bardağı sütü ve soyulmuş taze zencefili miksere atıp iyice parçalıyoruz. Karışımı bir tel süzgeçten geçiriyoruz. Kalan sütü, zencefilli süt karışımına ekliyoruz. Pirinç unu, şeker ve tereyağını içine koyuyoruz. Orta ısılı ocakta çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Küçük kaselere paylaştırıp soğutuyoruz.
ZENCEFİLLİ CHEESECAKE
MALZEMELER
100 gr. tereyağı
2 paket yulaflı tarçınlı bisküvi
4 paket labne
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz zencefil
YAPILIŞI: Önce bisküvileri bir mutfak robotunda çekiyoruz. Sonra bir yoğurma kabına aktarıp içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ekleyerek hamur gibi yoğuruyoruz. Bu arada kalıbı iyice yağlıyoruz. Kalıbın dibine bisküvili harcımızı yayıyoruz ve buzdolabına koyuyoruz. Labnelerin içine pudra şekerini ve toz zencefili katıp yumurtaları kırarak iyice karıştırıyoruz ya da çırpıyoruz. Zencefilli harcı, dolaptan çıkardığımız bisküvi hamurunun üzerine yayıyoruz. Fırını 175 dereceye ayarlayıp tam orta gözüne kekimizi koyuyoruz ve en az 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından alıp soğumasını bekleyerek buzdolabında en az üç-beş saat bekletiyoruz.
PÜF NOKTASI
Bisküvi hamurumuzu buzdolabında 10- 15 dakika kadar bekletirsek daha rahat kalıbın dibine yayabiliriz. Cheesecake pişirirken tepsiye biraz su döküp kek kalıbını üzerine yerleştirirseniz cheesecake pamuk gibi olur. Cheesecake'i ne kadar çok dolapta bekletirseniz o kadar çok lezzet kazanır.