İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, şık davetleriniz için özenli bir mönü hazırladım: Fırın poşetinde yapılan soslu bir hindi, Türk pirinci ile hazırlayacağınız mantarlı bir pirinç risotto ve hazır baklava yufkasından fıstıklı bir baklava. Üstelik hepsinin hazırlanması yarım ya da bir saatinizi alacak. Hindi eti, yılbaşı harici zamanlarda çok tercih etmediğimiz, hepimizin çok sevmediği türden kuru bir et türü, ancak kalabalık davetler için oldukça ekonomik. Size tarifini verdiğim usulle pişireceğiniz soslu hindi, yumuşak ve ıslak kıvamda olacağından, hindiye yeni bir bakış açısı kazandırabilirsiniz. Hindi sevmeyenler için aynı usul ve sos, elbette tavuk için de kullanılabilir.
KAŞAR PEYNİRLİ
Risotto demişken; Risottonun olmazsa olmaz detaylarından birisi nişastası sebebiyle Arborio pirincidir. Arborio pirinci, ülkemizde yüksek fiyatlı olduğundan ben bizim pilavlık pirinç ile denedim. Sonuç gerçekten inanılmaz oldu. Parmesan peynirini bile tarifime eklemedim, biz Türkler'in mutfaklarında kullanmaya alışık oldukları eski kaşar peyniri ile benzer tadı yakalamaya çalıştım. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MANTARLI RİSOTTO
Yarım paket baldo pirinç
Yarım paket kültür mantarı
Yarım kuru soğan
2 diş sarımsak
2 dal taze biberiye
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı eski kaşar rendesi
Hindi ya da tavuk suyu
YAPILIŞI: Geniş bir tavada tereyağını eritiyoruz. Sarımsak ve soğanı ince kıyıp tereyağında kavuruyoruz. Pirinci ilave edip sürekli karıştırarak beş dakika kavuruyoruz. İnce doğranmış mantarları ekleyip karıştırıyoruz. Hindi suyundan kepçe ile yavaş yavaş ilave edip pirince çektiriyoruz. Pirinç yumuşayınca ocaktan alıyoruz. Servis tabağına alıp rendelenmiş eski kaşar peyniri serpiştirip servis yapıyoruz. Kızarmış biberiye ile süslüyoruz.
PEKMEZLİ HİNDİ
4 adet hindi göğsü
1 çay bardağı pekmez
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 portakalın suyu
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Bir kasenin içinde portakal suyu, pekmez, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. Bir fırın torbasının içine hindi göğüslerini de atıp hepsini harmanlıyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Servis ederken göğüsleri dilimleyip sosu bir tavada çektirip üzerine döküyoruz.
PÜF NOKTASI
İsterseniz fırın torbasının içine patates, arpacık soğan, havuç da ilave edebilirsiniz. Fazla kalan sosu, pirinç risottosunda kullanıyoruz.
FISTIKLI RULO BAKLAVA
10 adet baklava yufkası
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kase Antep fıstığı içi
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
3 damla limon suyu
YAPILIŞI: Baklava yufkalarını tereyağı ve sıvı yağ ile yağlayıp Antep fıstığı içini serpiyoruz. Rulo şeklinde sarıp dört parmak genişliğinde kesiyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz. Şerbeti önceden hazırlayıp sıcak baklavanın üzerine döküyoruz. Baklavaları tabaklara dik bir şekilde dizip servis ediyoruz.