Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Marmara ve Karadeniz'deki balıkçıların en gözde balıklarından biri olan hamsiyi mercek altına alıyorum. Karadeniz'in hırçın suları kadar hareketli olan insanlarının zekasını ve enerjisini hamsiye bağlamak çok da yanlış olmaz sanırım. İşte tam bu mevsimde Marmara'daki balıkçılar, bölgenin Karadeniz kıyılarına kadar giderek hamsi avlamaya çalışıyor.
NASIL TÜKETMELİYİZ?
Hamsinin envai çeşidini pişiren Karadenizliler, hamsiden en çok fayda sağlayan toplumdur. Hamsiyi kızartma olarak tercih ettiğinizde vitaminlerinden ve minerallerinden çok az faydalanırsınız. Bu nedenle hamsiyi kızartma olarak çok fazla tercih etmemelisiniz. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Hepinize afiyet olsun...
HAMSİ KUŞU
YAPILIŞI: Kafa ve kılçık kısımlarını ayıkladığınız hamsileri fileto haline getiriyoruz. Bol suda yıkayıp fazla sularını kağıt havlu yardımıyla alıyoruz. Taze soğanların yeşil kısımlarını ince ince doğruyoruz. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyıyoruz. Kuru soğanı ince ince kıyıyoruz. Doğranmış yeşillikler, kuru soğan, mısır unu, nane, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi derin bir kasede karıştırıyoruz. Fileto haline gelen hamsilerden iki tanesini düz bir tabağa alıyoruz. Birinin üzerine hazırladığımız karışımdan sürüp diğerini üzerine sıkıca kapatarak iki hamsiyi birbirine yapıştırıyoruz. Böylelikle yassı şeklinde köfteler hazırlıyoruz. Yumurtaları derin bir kasede çırpıyoruz. Mısır ununu düz bir tabağa yayıyoruz. Hazırladığımız hamsi kuşları; çırpılmış yumurtaya ve mısır ununa bulayıp derin bir tavada iyice kızdırdığımız ayçiçek yağında kızartıyoruz.
MALZEMELER
1 kg. hamsi
1/2 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı mısır unu
1/2 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber KIZARTMAK IÇIN:
3 adet yumurta
1/2 su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı ayçiçek yağı
HAMSİLİ PİLAV
MALZEMELER
800 gr. hamsi
100 ml. zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
25 gr. çam fıstığı
200 gr. pirinç
40 gr. kuş üzümü
400 ml. sıcak su
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 demet dereotu
1 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Pirinci ve sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini ayrı ayrı kaplarda sıcak suya basıyoruz. Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarıyoruz. İyice yıkayıp sularının süzülmesi için bir süzgeçte bekletiyoruz. Kuru soğanı doğruyoruz. Zeytinyağını ısıtıp soğanları ekliyoruz. Orta ateşte karıştırarak, soğanlar yumuşayana kadar soteliyoruz. Çam fıstıklarını ekleyip karıştırmaya devam ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pirinci nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzüyoruz. Tencereye pirinci alıyoruz. Tuz ve karabiber serpip karıştırıyoruz. Kuru nane ve süzdüğümüz kuş üzümlerini ekleyip karıştırıyoruz ve sıcak suyu ilave ediyoruz. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Fırın kabının dibini yağlıyoruz, mısır ununun yarısını serpiştiriyoruz. Kabın dibini, derileri altta kalacak şekilde hamsilerle kaplıyoruz. Pilavımızı ateşten alıyoruz. Dereotunu ekleyip karıştırıyoruz. Bekletmeden kapta bulunan hamsilerin üstüne yayıp bir kaşık yardımıyla düzeltiyoruz. Kalan hamsileri pilavın üstüne dizerek kaplıyoruz. Hamsilerin üzerine mısır ununu serpiştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız hamsili pilavı, oda ısısında dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis ediyoruz.
HAMSİ TAVA
MALZEMELER
1 kg. hamsi
Tuz
Un
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Hamsileri su dolu bir kabın içerisinde 30 dakika bekletiyoruz. Hamsileri bir kaba alıyoruz. Ayıkladığımız hamsileri yıkıyoruz ve süzgece koyuyoruz. Suyu süzülen hamsilere tuz ilave ediyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Bir kabın içerisine hamsileri alıyoruz, üzerine fırınlanmış mısır ununu ilave ediyoruz. Hamsileri fırınlanmış mısır ununa buluyoruz. Tavaya sıvı yağımızı koyuyoruz. Tavada sıvı yağımız kızdıktan sonra, unladığımız hamsileri tavaya diziyoruz ve orta ateşte pişiriyoruz. Pişirdiğimiz hamsileri kapak yardımı ile çevirebiliriz.