İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Gümüşhane'ye konuk oluyoruz. Türkiye'nin hemen her şehrinin olduğu gibi Gümüşhane'nin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Gümüşhane, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Gümüşhane, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bakalım bu lezzetleri beğenecek misiniz?
CEVİZLİ LOKMA TATLISI
MALZEMELER
1 tatlı kaşığı kuru maya
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yaklaşık 3 su bardağı un
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
5-6 damla limon suyu
YAPILIŞI: Su ve şekeri, şerbet olana kadar kaynatın. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyip kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir kabın içine su, maya, şeker ve tuzu koyun, un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru mayalandırın. Dövülmüş cevizi ekleyip yoğurun ve tekrar yarım saat daha mayalandırın. Bir tencereye iki-üç parmak kadar sıvı yağ koyun ve kızdırın. Hamuru elinize alın, yumruğunuzu sıkın ve çıkan hamuru tatlı kaşığı ile alıp tavaya bırakın. Bir kevgirle devamlı karıştırarak lokmaları kızartın. Yağdan aldığınız lokma tatlılarını soğuk şerbete atın.
KATIKLI ÇORBA
MALZEMELER
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı buğday
1 su bardağı mısır
Bir büyük kase dolusu yoğurt
Tuz
Nane
YAPILIŞI: Geceden beklettiğiniz kuru fasulye, mısır yarması ve buğdayı düdüklü tencereye alın. Piştiğine emin olduğunuz zaman altını kapatıp bekletin. Başka bir tencerede bir dolu kase yoğurdu ayran yapıp tuzunu katın. Sonra pişirdiğiniz bakliyatları süzüp ayranın içine ilave edin. Naneyle süsleyip servis edebilirsiniz.
ETLİ GENDİME PİLAVI
MALZEMELER
Yarım kg. kuzu kuşbaşı et
2 adet soğan
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
Biraz sıvı yağı
İsteğe göre baharat
YAPILIŞI: İlk önce yağımızı tavada ısıtıp doğradığımız soğanları ekliyoruz. Pembeleştikten sonra salçayı koyup biraz daha kavuruyoruz. Sonra bir gün önceden ıslattığımız ve haşladığımız buğdayı ekliyoruz. Biraz da buğdayla kavurduğumuz pilavımıza haşlanmış nohutlarımızı ekliyoruz. 1 dakika kadar kavurduktan sonra haşlanmış etleri ve haşladığımız etin suyundan ilave ediyoruz ve sıcak su ekliyoruz. 20 dakika orta ateşte pişiriyoruz.