?İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çölyak hastalığı tedavilerinde ve glutene karşı intoleransı olan kişilerin programlarında tercih edilen ve son zamanlarda oldukça popüler hale gelen, glutensiz beslenmeye uygun tariflerle karşınızdayım. Bu beslenme şeklinde özetle; içerisinde buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin doğal proteini olarak adlandırılan gluten tüketilmiyor.
ŞEKERSİZ VE LEZZETLİ
Buğdayın genetik yapısının bozulması ile birlikte ortaya çıkan gluten hassasiyeti, yoğun olarak 90'larda diyet ve beslenme tercihleri arasında dikkat edilmeye başlanan önemli konular arasında. Gluten, günlük hayatımızda tahıllar başta olmak üzere sıkça tükettiğimiz birçok besinin içerisinde bulunuyor. Paketli ürünler, hazır donmuş gıdalar, unlu mamuller ve soslar gibi... Bunlardan kaçınmak için yiyecek etiketlerine iyice bakmanızı öneririm. Paketlerin üzerinde 'gluten içerir' veya 'içermez' ibaresini mutlaka göreceksiniz Geçtiğimiz günlerde Este Klinik'te bir davete katılmıştım. Oradaki tatlıları inanılmaz beğendim, sordum soruşturdum 'Kim yaptı?' diye; öğrendim ki TuArt isminde, tamamen glutensiz lezzetler üzerine kurulmuş bir girişime aitmiş. Tuğba Özdemir ve Tuğba Sezgin'in ortaklaşa kurduğu Tuart'ın en beğendiğim lezzetlerini beraber yaptık ve sizler için tariflerini not ettim. Glutensiz ve şekersiz bir ürünün lezzetli olması için, doğal şekerler kullanıyorlar ve meyvelerin şekerlerinden maksimum fayda sağlamaya çalışıyorlar. Diğer yandan; akçaağaç şurubu, bal, hurma gibi doğal tatlandırıcılar da yine kek ve pastalarda kullanılabiliyor. Glutensiz un, tek başına çok lezzetli bir kek yapmaya yeterli olmayabiliyor çünkü.
CEVİZ, FINDIK VE BADEMDEN UN
Lezzet bütünlüğü için ekstra olarak badem unu, fındık unu, ceviz unu kullanılıyor. TuArt, tüm bu unları kendileri yapıyor. Tabi hemen sordum nasıl yapıyorsunuz? diye... Badem, ceviz ya da fındığı iyice yıkadıktan sonra kahve öğütücü ya da değirmen ile çekiyorlarmış. Daha yoğun lezzete sahip badem ya da fındık unu ile yapılan kekler normalden çok daha yoğun ve lezzetli oluyor. Normal bir pastaya göre, küçük bir dilimle kendinizi tok hissediyorsunuz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
DEREOTLU GLUTENSİZ POĞAÇA
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tulum peyniri
200 gr. glutensiz un
150 gr. badem unu
50 gr. mısır unu
Dereotu
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi iyice yoğurup şekil veriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam ile süslüyoruz. 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
GLUTENSİZ ŞEKERSİZ BROWNİ
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı akçaağaç şurubu
2 çorba kaşığı kakao
70 gr. badem unu
10 gr. glutensiz un
SOSU İÇİN:
1 su bardağı süt
Akçaağaç şurubu
1 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI: Brovni için; önce yumurtaları çırpıyoruz, ardından diğer malzemeyi ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerine sosu gezdiriyoruz.
PORTAKAL VE KREMALI KIŞ PASTASI
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı bal
1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
50 gr. fındık ve glutensiz un
1 çay kaşığı vanilya özü
1 çimdik kaya tuzu
KREMASI İÇİN:
Tatlı lor
Süt kaymağı
Mascarpone peyniri
Portakal rendesi
1 çorba kaşığı bal
YAPILIŞI: Kek için yumurtaları çırpıp diğer malzemeleri ilave ederek keki 160 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Kremayı çiğ olarak hazırlıyoruz. Lezzetini zevkimize göre ayarlıyoruz. Keki ikiye bölüp kremayı sürüyoruz, diğer parçayı üzerine kapatıp krema ile kaplıyoruz.