Selamlar, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün okuyucum Murat Bey'in özel isteği ile glütensiz tariflere yer vermeye devam ediyorum. Yerli piyasada bu ürünleri kolaylıkla bulabileceğiniz gibi, kendiniz de rondodan çekerek bu unları elde edebilirsiniz.
MERCİMEK UNUNDAN EKMEK
MALZEMELER
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı yeşil mercimek unu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı sirke
1 adet kesme şeker
Çörek otu veya susam
YAPILIŞI: Derin bir kasede iki adet yumurta çırpılır; içine bir su bardağı süt, yarım su bardağı zeytinyağı eklenip iyice çırpılır. Ardından iki su bardağı mercimek unu eklenip karıştırmaya devam edilir. Bir çay kaşığı mahlep, bir çay kaşığı karbonat, bir yemek kaşığı sirke ve şeker ilave edilerek karıştırılır. Kek kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur yağlanmış tepsiye dökülür ve üzerine çörek otu veya susam serpilir. 180 derece fırında 20 dakika pişirilir.
NOHUT UNLU KREP
MALZEMELE
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nohut unu
Maydanoz
Dereotu
İstenen ölçüde baharat
Kıvamına göre biraz su
YAPILIŞI: Tüm malzemeler karıştırılır. Kısık ateşte çok az tereyağıyla arkalı önlü pişirilir. Üzerine istediğiniz ürünü sürüp yiyebilirsiniz.
KURU FASULYE EZMESİ
MALZEMELER
1 su bardağı kuru fasulye unu
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı tahin
3-4 diş sarımsak
1 adet limonun suyu
Tuz
Karabiber
Kimyon
YAPILIŞI: Kuru fasulye unu, su ve sıvı yağ eklenerek pişirilir. Koyulaşıp fokurdayınca ocak kapatılır, baharatlar eklenir. Soğuyunca tahin, limon suyu ve sarımsak eklenip karıştırılır. Üzeri tane nohut ve taze naneyle süslenerek servis edilir.