İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, kurut yapımını anlatıyorum. Sonra da kuruttuğumuz kurutlar ile neler yapabileceğimizi paylaşıyorum. Bakalım beğenecek misiniz...
YAHU KURUT DA NEYMİŞ?
Kurut; yoğurttan ya da yayık altı ayranından yapılan ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünüdür. Ayrandan tereyağı elde edildikten sonra kalan yayık altı, besin öğelerinin en az kaybıyla kurut olarak değerlendirilmiş olur. Ülkemizde en önemli fermente süt ürünlerinden biri olan yoğurdun süzülerek koyulaştırılması veya tuz ve yağ/krema ile yoğrularak güneşte kurutulması oldukça eski devirlerden beri yapılmaktadır. Diğer bir kurut elde etme şeklinde ise, yoğurttan tereyağı yapımında artık madde olarak kalan yayık altı, büyük kazanlarda ısıtılır ve ısıl işlemin etkisiyle yayık altının pıhtılaşması için bekletilir.
Pıhtı çöktükten sonra üstte kalan berrak yeşil sıvının süzülmesi için bez torbalara doldurulup asılır, kalan suyun mümkün olduğu kadar çok atılması için üzerine ağırlık konulur. Su atıldıktan sonra torbalar boşaltılarak yoğrulur. İstenen kıvamı aldıktan sonra tuzu kontrol edilen çökelti, gerekirse tuz veya yağ/krema ilave edilerek, genellikle 30-40 gram ağırlığında parçalar haline getirilir.
SAĞLIĞA YARARLI
Kurutun besin değeri oldukça yüksektir ve kişinin sağlıklı yaşaması ve gelişimi için gerekli olan hayvansal protein ile kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi maddeleri önemli miktarlarda içerir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
PRATİK KURUT YAPIMI
Çökelek
Yumurta
Tuz
YAPILIŞI: Çökelek ve tuzu karıştırarak, yumurta büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Bir tepsiye dizerek güneşte kurutuyoruz. Tüketirken de suya yatırıp elle ovarak yumuşatıyoruz.
KURUT ÇORBASI
3 adet büyük kurut erişte
Kuru nane
Sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI: Kurutu ılık suda ezerek ayrana dönüştürüyoruz. Erişteleri makarna gibi haşladıktan sonra süzerek geniş bir kaba alıyoruz. Hazırladığımız ayranı ateşte devamlı karıştırarak, haşlanan erişteyi de ılıttığımız ayran üzerine ilave ettikten sonra biraz pişiriyoruz. Ayrı bir kapta yağ ile naneyi kavurup üzerine dökerek servis ediyoruz.
KURUT KÖFTESİ
1 kg. köftelik bulgur
2 adet soğan
Tuz
İki tutam reyhan
2 kaşık un
Ezilmiş kurut veya torbada süzülmüş yoğurt
3 diş sarımsak
Kavurma
2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Ufak doğranmış soğanları tencereye koyuyoruz, üstüne bulgur, reyhan ve tuz ekliyoruz ve yeterince kaynar su döküyoruz. Hafif ateşte haşlayarak suyunu çektiriyoruz. Harcı bir tepsiye alıyoruz, un katarak iyice yoğuruyoruz, avuç içinde sıkarak köfteler hazırlıyoruz. Tencereye bir su bardağı kaynar su koyuyoruz, köfteleri içine atarak pişiriyoruz. Suyunu çekince ocaktan indiriyoruz. Torbada suyu alınmış yoğurdu çatalla çırparak köftelerin üzerine döküyoruz. Diğer tarafta, minik minik doğranmış kavurma ve bir tatlı kaşığı pul biberi sıvı yağda kavuruyoruz. Yoğurdun üzerine kavurmalı sosu dökerek servis ediyoruz.