Bugün sizlere evde yapabileceğiniz, dışarıdaki kumpirlere taş çıkartacak iki tarif hazırladım.
Peki nedir kumpir?
Kumpirin hikayesi çok yeni. Yugoslavya'da alüminyum folyoda pişirilen, içine salata konulan patatese krumpir denilmektedir.
İngilizler'in içine sos koyarak yediği patates, 1991 yılında ülkemize getirildiğinde bize has zengin mezelerle doldurularak yepyeni bir ürün olmuştur.
Türkiye'de yapılan kumpir; tereyağı, kaşar, çeşitli leziz salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür.
Şekli benzediği için adını Yugoslav krumpir'den almıştır.
Ancak fırında pişirilmesi ve kendine has içeriği ile kumpir Türk mutfağının bir ürünüdür.
EV YAPIMI KUMPİR
YAPILIŞI: Patatesleri yıkayıp bol suda haşlıyoruz. Pişip pişmediklerini çatal batırarak kontrol ediyoruz. Daha sonra ocaktan alıp suyunu süzüyoruz ve el yakmayacak kadar soğuduklarında kabuklarını soyup geniş bir kaseye alıyoruz. Tuz, kaşar peyniri ve tereyağı ekleyerek, çatalla veya patates ezici ile patatesleri eziyoruz. Patateslerin içleri henüz sıcak olacağından tereyağı ve peynirler kolaylıkla eriyecektir. Patatesler soğumadan uygun kaselere bölüştürüyoruz. Üzerine sevdiğimiz malzemeleri yerleştirip veya sade olarak ketçap, mayonezle birlikte servis ediyoruz.
MALZEMELER
3-4 adet patates
1-2 yemek kaşığı kadar tereyağı
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Üzeri için; tercihe göre istenen malzemeler
TEPSİDE PRATİK KUMPİR
MALZEMELER
6-7 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı konserve mısır
1.5 su bardağı haşlanmış bezelye
1.5 su bardağı haşlanmış havuç
1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
5 adet uzun sosis
Yeşil ve siyah zeytin
1 çay bardağı kornişon turşu
1 tatlı kaşığı salça ya da ketçap
Tuz
YAPILIŞI: Patatesleri haşlayıp eziyoruz. İçine tereyağ, tuz ve bir su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırıyoruz. Püreyi, yapışmaması için yağlanmış ya da su ile ıslatılmış borcama elimizle bastırarak, her tarafa eşit gelecek şekilde yayıyoruz. Ayrı bir tavada bir tatlı kaşığı salça ile halka halka doğranmış sosisleri soteliyoruz ve patatesin üzerine yayıyoruz. Onun üzerine halka halka doğranmış zeytin, kornişon turşu, mısır, havuç ve bezelye karışımını döküyoruz. En üste kalan kaşar peynirini serpiştirip 200 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz.