Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar, bütün ailenizin çok seveceği İskender kebap yapıyoruz.
'İskender evde olmaz, döneri nereye takacağız?' diye merak ediyorsunuz belki ama inanın bana göre hiçbir farkı yok, hatta kullanacağımız et çok daha ince olacak. Şöyle ki bizim dönerimizin tamamı dana bonfileden oluşuyor. Eh biraz masraflı bir yemek olacak belki ama kimler için çalışıyoruz ki? Evde eşimizle, çocuklarımızla, ailemizle pazar günleri mutlu bir sofranın etrafında bir araya gelmişiz çok mu? Bir defasında tavuk etiyle denemiştim, o da gayet lezzetli olmuştu.
Ben pazar günü sofraları gibi özel sofralarda genellikle bir konsept belirliyorum ve sofrayı o konsept etrafında donatıyorum ve mutlaka en orijinal haliyle, malzemelerin çoğunu kendim üretmek istiyorum. Örneğin evde hamburger-patates partisi veriyorsam, hamburger ekmeğinden köftesine, ketçaptan hardala kadar hepsini kendim üretmek istiyorum. Hal böyle olunca misafirlerim ya da ailem de kendilerini özel hissediyor ve sofranın kurulmasını beklemek hepimiz için heyecanlı oluyor.
Evde kebap yapmak bu kadar kolay mı ?
Elbette yapabiliriz, ben yaptım oldu, hem de ne leziz oldu. Yalnız istiyorum ki altına sermek için tereyağında çıtırdatacağımız pideleri de ben yapayım, bonfileden dönerleri de ben keseyim, döner sosumuz bile usulüne uygun olsun.
Tereyağına tereyağı demeyen oldukça kalorili yemeğimizin yapımına başlayalım. Öncelikle döner kebap yapımı çat kapı misafirler için çok uygun değil, çünkü hazırlığına bir akşam önceden başlamak gerekiyor.
Kasabımızdan bir bütün bonfile alıyor ve buzlukta donduruyoruz. Evet, bu kadar basit. Buz gibi olması ilk koşul. Pidemizi de bir akşam önceden mayalayabiliriz, o zaman enfes bir sonuç olacaktır.
DÖNER
Öncelikle kişi sayınıza göre değişkenlik gösterecek kiloda bütün bonfile
Tuz
Karabiber
Kekik
Kırmızı toz biber
Yapılışı: Buz gibi donmuş bütün bonfileyi çıkartıyoruz ve henüz buzlu iken büyük bir bıçakla ince ince dilimlemeye başlıyoruz. Zaten buzlu olduğu için kağıt gibi incecik dilimleniyor. İncecik donuk bonfileleri bir tencereye alıyoruz, ocağı orta ateşe getiriyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Önce suyunu salacak, ardından suyunu çekecek. Bütün bu aşamaları bekliyoruz. Suyu çekince ister margarin, ister ayçiçek yağı, ister tereyağı, isterseniz de zeytinyağı ilavesi ile çevirerek hafif kızartıyoruz. En son olarak ocağın altını kapattığımızda tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber ilave edip karıştırıyoruz. Sos, pide ve yoğurla bütünleştirip servis ediyoruz.
Püf noktası
'Bonfile çok masraflı oluyor' derseniz bir alternatifim daha var; kasabınıza biraz bonfile ve antrikot dilimletin, az kıyma ilave edin. Kuyruk yağı sevenler vazgeçemez, o halde az da kuyruk yağı paketletin. Eve gelince bir folyonun üzerine dilim dilim etleri üstüne kuyrukyağını, üstüne de kıymayı sıkıştırarak bastırın. Bu sırayla üst üste dizin iyice paketleyip dondurun. Çıkartıp dilim dilim kesin.
TIRNAK PİDE
İskenderin
olmazsa olmazı tırnak pidedir. Dışardan tırnak pide almak istemiyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz. 'Peki ama nasıl yapacağız?' derseniz, İdilika onu da düşündü. İşte tarifi:
3 su bardağı buğday unu
1 su bardağı su
1 paket aktif kuru maya yeteri kadar tuz ve toz şeker
Yapılışı: Büyük bir kasede hamurun tüm kuru malzemelerini karıştırın ve suyu ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Ellerinizi unlayarak kasedeki hamura yumruklarınızla bastırıp ters çevirin ve bu işlemi 10 kez yapın. İstediğiniz şekli verin ve fırında pişirin.
Püf noktası
Pideye parmaklarınızla bastırarak tırnak pide pişirebilirsiniz. Teflon tavamıza iki yemek kaşığı tereyağı, az da sıvı yağ ekleyip küçük küçük doğranmış pideleri arkalı önlü tereyağında çıtırdatıyoruz. Üzerine dönerleri paylaştırıyoruz. Son olarak üzerine yan tarafta tarifini verdiğim iskender sosunu döküyoruz.
İSKENDER
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ketçap
Tuz
Karabiber
Kekik
Yapılışı: Tereyağı eritilir, ezilmiş sarımsaklar çevirilir. Bütün malzeme ilave edilip kavrulur ve kaynar su ile açılıp pişmeye bırakılır. Pişince döner etlerinin üzerine gezdirilir. En son olarak (sanki içinde hiç tereyağı yokmuş gibi) bir tavada tereyağı yakılır, iyice kızan tereyağı döner sosunun üstünden dökülür ve bir kaşık yoğurt, közlenmiş sivri biber ve közlenmiş domates ile servis edilir. Şimdiden hepinize afiyet olsun.