Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 7'den 70'e hepimizin bayılarak yediğimiz ancak annelerimizin meşhur söylemiyle hangi hijyenik koşullarda yapıldığını bilemediğimiz dondurmayı evde yapmayı deniyoruz. Malum, yaz sıcakları epey bunaltıyor; biz de evde dondurma yaptık. O kadar nefis ve hafif oldu ki, yazın kavurucu sıcaklarında bir nebze ferahlamak istiyorsanız, siz de deneyin.
DONDURMANIN TARİHİ
Dondurmanın tarihi, M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanıyormuş. Boğazına düşkünlüğü ile tanınan Roma imparatoru deli Neron, gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnicibaşlarını ödüllendirirmiş. Çeşnicibaşlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış. Ben bugün kavunlu, kurabiyeli dondurma yaptım. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KAVUNLU LİMON KABUKLU DONDURMA
5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
Yarım kavun
1 limonun kabuğu
YAPILIŞI:
Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıyoruz. Süt, toz salep ve toz şekerin yarısını tencereye koyup vanilya çubuğunu içine atıyoruz. Karışımı tahta bir kaşıkla karıştırarak kıvam almasını sağlıyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp içinden vanilya çubuğunu çıkarıyoruz ve bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Ardından bir karıştırma kabının içinde kremayı çırpıyoruz. Çırpma işlemi bittikten sonra başka bir karıştırma kabının içinde yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını, şeker ve yumurta sarıları iyice karışana dek çırpıyoruz. Bu karışım, pürüzsüz olunca cam bir kasede yumurta sarılarının benmari usulü pişmesini sağlıyoruz. Limon kabuğu rendesini içine atıyoruz. Beş dakika kadar bu işlemi sürdürüp toz şekerin yumurta sarısı içinde tamamen erimesini sağlıyoruz. Ardından cam kaseyi soğuk su dolu bir kabın içine alarak bu kez de soğumasını sağlıyoruz. Tencerede bekleyen sütlü karışımın içine yumurtalı karışımı, karıştırarak ekliyoruz. En son rondodan çekilmiş kavunu da ilave edip kıvamını ayarlıyoruz. Bu karışımı çırptığımız kremanın içine yediriyoruz. Bir kek kalıbının ya da cam kasenin içini streç filmle kaplayıp hazırladığımız bu dondurma karışımını içine aktarıyoruz. Spatula ile düzleyip streç filmle kapattıktan sonra dondurucuda 8-10 saat bekletiyoruz.
PÜF NOKTASI
Benmari usulünü uygularken yumurta sarılarının sıcak su buharında kesilmemesi için karışımı çırpma teliyle sürekli ve hızlıca karıştırın.
BİSKÜVİLİ DONDURMA
5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
Bir kase dolusu bisküvi
YAPILIŞI:
Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıyoruz. Süt, toz salep ve toz şekerin yarısını tencereye koyup vanilya çubuğunu içine atıyoruz. Karışımı tahta bir kaşıkla karıştırarak kıvam almasını sağlıyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp içinden vanilya çubuğunu çıkarıyoruz. Ardından bir karıştırma kabının içinde kremayı çırpıyoruz. Bir karıştırma kabının içinde yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını, şeker ve yumurta sarıları iyice karışana dek çırpıyoruz. Cam bir kaseye aktarıp yumurta sarılarının benmari usulü pişmesini sağlıyoruz. Beş dakika bu işlemi sürdürüp toz şekerin, yumurta sarısı içinde tamamen erimesini sağlıyoruz. Ardından cam kaseyi soğuk su dolu bir kabın içine alarak soğutuyoruz. Tencerede bekleyen karışımın içine yumurtalı karışımı, karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Bisküvileri parçalayarak ilave ediyoruz. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra bu karışımı kremanın içine yediriyoruz. Bir kek kalıbının ya da cam kasenin içine karışımını aktarıyoruz. Spatula ile düzleyip streç filmle kapattıktan sonra dondurucuda 8-10 saat bekletiyoruz.