Nedir bu Türk toplumunun gönlünde taht kurmuş sucuğun hikayesi? Sucuk literatürlerde, baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli diye geçer. Fakat sucuğun doğumu için farklı hikayeler anlatılır. Eskiden tarlada çalışan işçiler için et yemek çok zor bir işti. Sıcaklardan dolayı et fazla durmaz ve kısa bir süre içinde kokar, yenmez hale gelirdi. Bozulmayı önlemek için kıymayı bolca baharata bular o şekilde ömrünü uzatmaya çalışırlardı. Yalnız kıymanın hava almaması gerekiyordu, bunun için birçok denemeden sonra bağırsak bulundu. Temizlenen ve kurutulan bağırsaklara kıymayı koymak o yiyeceğin uzun süre bozulmamasına yarıyordu. Bazen günlerce elektriksiz geçirilen yayla ortamında her daim et yeme arzusu bu şekilde giderilmiş olurdu. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinizin ellerine sağlık...
EVDE SUCUK İÇİ YAPIMI
YAPILIŞI: Sarımsak ezilir, diğer baharatlarla birlikte kıymaya katıp yoğurulur. Yoğururken ara ara su katılır ama fazla katılmaz çünkü tadını bozar. 15-20 dakika yoğrulur. Sonra buzdolabı poşetlerine konup buzluğa kaldırılır.
MALZEMELER
1 kilo yağlı dana kıyma
2 baş sarımsak
2 yemek kaşığı acı toz biber
2 yemek kaşığı tatlı toz biber
2 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su
EV YAPIMI SUCUK
MALZEMELER
2 kg. orta yağlı kıyma (iki kere çekilmiş)
150 gr sucuk. baharatı
BAHARATI EVDE HAZIRLAMAK ISTERSINIZ:
7-8 diş sarımsak
4 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Karışık baharat
Tuz
YAPILIŞI: Sucuk için; kıymanın iki kere çekilmiş olması gerekiyor. Bu, sucuğun pişerken dağılmamasını sağlıyor. Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kilo et için, 70-80 gram sucuk baharatı yeterli geliyor. Ya da baharatları evde kendiniz ayarlamak isterseniz, sarımsakları robottan geçirip baharatlarla harmanlayıp kullanabilirsiniz. Sucuğu acılı seviyorsanız, acı toz kırmızı biberi daha fazla kullanabilirsiniz. Ayrıca bağırsak kullanmadan sucuğu streç filme sararak da yapabilirsiniz. Bu şekilde tek pişirimlik porsiyonlar halinde buzlukta saklayıp dilediğiniz zaman çıkarıp pişirebilirsiniz. Gelelim yapımına... Kıyma ve baharatlar bir kapta güzelce harmanlanır. 20 dakika hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Ağzı kapalı olarak buzdolabında 3-4 saat dinlendirilir. Kıymadan uzun ince rulolar yapılır. Buzdolabı poşeti kenarlarından yırtılıp düz ve uzun hale getirilir. Üzerine streç film konulup sıkıca sarılır. Sarma işlemi bitince iki ucundan ortaya doğru bastırarak sıkılaştırıp çevirerek bağlanır. Buzlukta saklanır. Buzluktan çıkarıp yarı buzlu haldeyken kesip pişirebilirsiniz.