İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, uygun bütçeli davet sofrası hazırlamaya devam ediyoruz.
SOFRA EKONOMİSİ
Yemek faturalarınızdan tasarruf ederken, ailenize ucuz ama lezzetli yemekler hazırlamanıza yardımcı olacak birçok yol var aslında. Uygun bütçeli sofralar hazırlamak; öncelikle artan yemeklerden faydalanmak, öğünleri planlamak ve akıllı alışveriş yapmaktan geçiyor. Hem fazla masraf etmemek, hem de şahane yemekler hazırlamak için birkaç püf noktası takip etmemiz yeterli olacaktır. Meyve ve sebzeleri mevsiminde alıp saklayıp ömürlerini uzatabiliriz. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KIBRIS TATLISI
MALZEMELER
3 adet yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı Hindistan cevizi
Bir paket kabartma tozu
KREMASI İÇİN:
1 litre süt
1 su bardağı nişasta
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Bir tencereye suyu ve şekeri dökün, kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynatın. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip soğuması için bekletin. Keki için; yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye dökün. 160 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün, soğuması için bekletin. Kreması için; krem şanti hariç tüm malzemeyi bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blender'la beş dakika çırpın. Soğumuş şerbetli kekin üzerine bu kremsi muhallebiyi dökün
MÜCEDDERE PİLAVI
MALZEMELER
1 su bardağından 2 parmak eksik yeşil mercimek
1 su bardağı bulgur
1 kuru soğan
1.5 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
3.5 su bardağı sıcak su
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI: Mercimeği ezilmeyecek şekilde haşlayıp süzün. Tencereye sıvı yağı alın, yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip sararana kadar kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve tereyağını ekleyip 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kaynamaya başladıkan sonra mercimeği de ekleyip kısık ateşte pişirin.
TAVUKLU BUĞU KEBABI
MALZEMELER
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 kg. kemiksiz tavuk
1 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı domates püresi
1 kavanoz garnitür
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 su bardağı sıcak su
BEŞAMEL SOS İÇİN:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
ÜZERI İÇİN:
Kaşar peyniri
YAPILIŞI: Sıvı yağ içinde soğanları soteleyin. Daha sonra kuş başı doğranmış tavuk etini tencereye ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Üzerine diğer malzemeleri doğrayıp ilave edin. Daha sonra tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve sıcak suyu ekleyin, beş dakika bu şekilde pişirip ocaktan alın. Beşamel sosu için; erimiş tereyağına unu ekleyerek birkaç dakika kavurun. Kavrulan unun üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin. Tavuğu fırın kabına alın, üzerine beşamel sosu döküp düzeltin. Üzerini bolca kaşar peyniri rendesi ile kaplayın ve 190 derece fırında peynirler eriyip kızarıncaya kadar pişirin.