Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, uygun bütçeli ancak şık ve farklı bir mönü nasıl hazırlayabilirsiniz, sizlere anlatıyorum. Çok kolay bulabileceğiniz malzemelerle ekonomik olarak kendinizi zorlamadan davet sofraları hazırlayabilir, misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz.
Misafir ağırlamayı çok abartılı formlara sokan ve misafirine çok önem veren bir mutfak kültürüne sahibiz. Ancak misafirimizin yiyebileceğinden çok miktarda yemek sunduğumuz zaman, aslında hazırladığımız yemeklerin hakkını tam veremiyoruz ve misafirlerimizin çoğu zaman mide fesatı geçirmiş şekilde evimizden ayrılmalarına sebep oluyoruz.
Davet mönüleri temelde birkaç dinamiğe ihtiyaç duyar. Çorba ya da bir başlangıç, ardından ana yemek ve eşlik eden beğendi, pilav ya da garnitür ve en son olarak da tatlı.
Bugün misafirlerim için, süzme yoğurttan bir çorba, ana yemek olarak hünkar beğendi tadında ancak tavuklu olarak hazırlanan bir lazanya ve tatlı olarak da portakal aromalı bir sütlaç hazırladım...
SÜZME YOĞURT ÇORBASI
200 gr. süzme yoğurt
150 gr. iyice ufalanmış ekmek içi
Et suyu
Tuz
Tereyağı
Kırmızı toz biber
Dolmalık fıstık
Yapılışı: Süzme yoğurt ve ekmek içleri bir kaba koyulup karıştırılır. Homojen bir kıvam alana kadar yarım saat arayla sürekli karıştırılır. İyice karıştığı anlaşıldığı zaman üzerine kaynatılan et suyu eklenir. Yoğurt kesilmesin diye et suyu birer kepçe olarak yavaş yavaş yoğurtlu harca yedirilir. Çorba kıvamına getirilir. Üzeri için; tereyağı eritilir, fıstıklar kavrulur. En son altını kapatınca kırmızı toz biber eklenerek çorbaya sos olarak dökülür.
PORTAKALLI SÜTLAÇ
1 lt. süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı kırık pirinç
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı sıcak su
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı toz şeker
Yapılışı: Pirinçleri suyun
altına tutup yıkıyoruz.
Daha
sonra bir su bardağı
suda haşlamak
için derin
bir kabın içine
alıp ocağın üzerine
koyuyoruz. Hafif diri kalan ve biraz
haşlanan pirinçlerin üzerine bir litre sütü
yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz. Bir
süre ara vermeden karıştırıyoruz. Son olarak
sütlaç kıvamına geldikten sonra bir
adet portakalın kabuğunu rendeleyip sütlacın
üzerine ekliyoruz. Güveçlere veya
kaselere paylaştırarak servis ediyoruz.
TAVUKLU BEĞENDİLİ LAZANYA
Beğendi için:
1 kavanoz közlenmiş patlıcan
1 kaşık un
1 tatlı kaşığı
Hindistan cevizi rendesi
1 su
bardağı süt
Tuz
Et sote için:
400 gr. sotelik doğranmış
tavuk göğüs eti
2 adet biber
1 adet soğan
1 kaşık biber salçası
2 adet domates
Ayçiçek yağı
2 diş sarımsak
Lazanya için:
1 paket lazanya
500 gr. rendelenmiş
kaşar peyniri
1 kase
parmesan peyniri
1 avuç bayat
ekmek kırıntısı
Yapılışı: Tavuk eti kendi halinde suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Ardından soğan, sarımsak, salça, domates sırasıyla eklenerek sotelenir. Beğendi için; bir kaşık tereyağı eritilir, un kavrulur, ardından közlenmiş patlıcan eklenir. Hafif kavrulunca yavaş yavaş süt ve Hindistan cevizi eklenir. Fırın kabına lazanyalar haşlanmadan çiğ olarak bir kat dizilir. Üzerine beğendi, onun üzerine et sote ve kaşar peyniri eklenir. Tekrar lazanya şeklinde devam edilerek istediğiniz kadar kat çıkılır. En son katın en üstüne parmesan peyniri ve bayat ekmek kırıntıları serpilir. Hazırlanan tavuklu lazanya 185 derecelik fırında pişirilir.