Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda Ege yöresine biraz ters köşeden baktıracak, zeytinyağlı olmayan, yeşillik içermeyen lezzetlere yer veriyoruz.
BALIKESİR KAYMAKLISI
MALZEMELER
9 adet kuru yufka
1 kilo kaymak
3 kilo şerbet
KIZARTMAK İÇİN:
Yarım kilo tereyağı
YAPILIŞI: Unun ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar kırılır. İçine yağ, tuz eklenerek ılık su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Şerbet için su ve şeker kaynatılır. Hamurdan sekiz beze yapılır; dört alta, dört üste olmak üzere. Bezeler tepsi büyüklüğünde açılır ve sacda yufka ekmek gibi altı üstü pişirilir. Fırın tepsisi ocağın üzerine alınır. İki yemek kaşığı tereyağı eklenip eritilir. Dört tane yufka tepsiye alınıp çevire çevire kızartılır. Diğer dört yufkaya da aynı işlem uygulanır. Yufkalar ve şerbet soğutulur. Dörderli gruba ayrılıp kızartılan yufkaların her iki kısmına da ayrı ayrı şerbet dökülür. 10-15 dakika şerbetini çekmesi için bekletilir. Bir grup yufkanın üzerine kaymak yayılır, üstü diğer yufkalarla kapatılır.
TAHİNLİ ETLİ ÇORBA
MALZEMELER
500 gr. dana eti (hafif yağlı)
1-2 parça dana kemiği
TERBİYE İÇİN:
5-6 çorba kaşığı un
5-6 kaşık yoğurt
1 kaşık tahin
2 yumurta sarısı
Tercihe göre limon suyu
YAPILIŞI: Eti ve kemiği ayrı ayrı kaynatıp pişirin. Kaynamış kemiği süzüp et suyunu ayırın. İçine didiklediğiniz etleri atın, ocağa koyun. Kaynamak üzereyken içine terbiyesini ilave edin. 5-10 dakika kaynatıp ocağı kapatın. Terbiyesi için un, tahin, yoğurt, yumurta sarısı, tuz ve limon suyunu çırpıp süzgeçten geçirin.
EGE TİRİDİ
MALZEMELER
1 çorba kasesi dolusu küçük doğranmış kebapçı pidesi
1 kuzu budu
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
2 dolu yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı biber, tuz, karabiber, doğranmış maydanoz
YAPILIŞI: Öncelikle, kebapçılarda veya fırınlarda bulunabilen ince pideler küçük küçük doğranır. Kuzu eti, tuz ilave edilmiş 3 litre suyun içinde kemiklerinden tamamen ayrılıncaya kadar haşlanır. Et lime lime olacak kıvamda olmalı. Bir kevgirle et parçaları ayrı bir kaba alınır, bir çatal bıçak yardımıyla didilir. Bu işlem, etlerin soğuması beklemeden sıcak sıcak yapılmalıdır. Ardından etin haşlama suyunun içine salça atılıp eritilir. Pideler bu suya atılıp yumuşatılır. Buradaki püf nokta; pideler yumuşayacak, fakat hamurlaşıp parçalanmayacak. Ardından pideler kevgir yardımıyla tabaklara paylaştırılır. Üzerine didilmiş etler yerleştirilir. Kırmızı biberli tereyağı hazırlanıp porsiyonların üzerine istenildiği kadar gezdirilir. En son doğranmış maydanoz ve karabiberle servise hazırdır.