Düşük bütçeli iftar yemeği hazırlamak için markete gittiğimde, aslında aklımda ne pişireceğime dair bir fikir yoktu, uygun fiyatlı ürünlerden bir mönü yaparım diye düşünüyordum. Senelerdir mutfakla haşır neşir olmuş biri olarak kendime vakit ya da bütçe sınırı koyduğumda bu iş benim için daha keyifli hale geldiği için, uygun fiyatlı bir mönü oluşturma fikri bu akşam yemeği için beni oldukça heveslendiriyordu. Eve geldiğimde aşağı yukarı nasıl bir akşam yemeği sofrası hazırlayacağıma dair bir fikrim vardı lakin reçetelerim henüz oluşmamıştı. Aldım tarif defterimi elime, açtım smooth jazz müziklerimi, başladım bir yandan yapıp bir yandan tadıp bir yandan yazmaya…
KÖRİLİ MERCİMEK ÇORBASI
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
6 su bardağı et suyu (tavuk suyu ya da bulyon olabilir )
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı köri
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi aynı anda tenceremize koyuyor, hep beraber kaynatıyoruz. Piştikten sonra blenderdan geçiriyoruz. Dip not olarak aklınızda bulunsun, aslında köri baharatı diye bir şey yoktur. Köri 40'ı aşkın baharatın bir karışımı olarak Hint mutfağından modern mutfak kültürümüze girmiş bir baharat karışımıdır.
KESTANE PÜRELİ ÇİKOLATALI KUP
KESTANE PÜRESİ İÇİN:
600 gr. kestane
1.5 su bardağı su
3/4 su bardağı toz şeker
1 adet vanilya çubuğu
( Vanilya çubuğu bulamazsanız
1 paket şekerli vanilin de olur )
1/2 su bardağı krema
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket bitter çikolata
1/2 paket petibör bisküvi
SÜSLEMEK İÇİN:
Çırpılmış krem şanti
Limon kabuğu rendesi
Dondurulmuş böğürtlen
YAPILIŞI: Kestanelerin üstünü çiziyoruz. İster fırınlıyoruz, ki bence öyle daha güzel rengi daha koyu ve parlak oluyor, ister haşlıyoruz. Kestaneler, su, toz şeker ve ortasına bir kesik attığımız vanilya çubuğunu bir tencerede pişmeye bırakıyoruz. Ardından krema ve tarçın ilavesiyle blenderdan çekip soğutuyoruz. Bitter çikolatayı ise benmari usulü eritiyoruz. Servis edeceğimiz kuplara sırasıyla kestane püresi, kırılmış petibör bisküvi ve eritilmiş bitter çikolata dökerek kat kat istediğimiz kadar çıkıyoruz. En son arzu edersek çırpılmış şanti, limon kabuğu rendesi ve dondurulmuş böğürtlenler ile servis ediyoruz.
ZERDAÇALLI PİLAV
2 su bardağı baldo pirinç
4 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı zerdeçal
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Tereyağı
YAPILIŞI: Pirinci tuzlu suda bekletiyoruz ve ardından bol soğuk su ile yıkayıp süzdürüyoruz. Tencereye tereyağı koyup pirinçleri kavuruyoruz. Üzerine sıcak su, zerdeçal, kuşüzümlerini ve tuzu ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz.
SOYA SOSLU SARIMSAKLI TAVUK
2 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı zeytinyağı
6 kaşık soya sosu
8-9 diş sarımsak
İsteğe göre pul biber ve kekik
YAPILIŞI: Son derece hesaplı, hızlı ve basit bir tavuk tarifi ile karşınızdayım. Bütün malzemeyi bir kapta karıştırıyoruz. Bir saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Tercihen bir gece dinlense çok daha lezzetli olacaktır. Ardından teflon tavayı ısıtıp tavuklar pişene kadar suyu içinde kalsın diye önce yüksek ateşte mühürleyip ardından orta ateşte pişiriyoruz. Servis önerisi: Kırmızı soğan ile sotelenmiş bebek patatesler ile enfes oluyor.