İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Denizli mutfağına konuk oluyoruz. Denizli'ye has yöresel lezzetler ve pişirme usulleri o kadar çeşitlilik gösteriyor ki, çeşitlilik içerisinde kokular eşliğinde kayboluyorum.
UNUTULMAZ YÖRESEL YEMEKLER
Tarhana çorbasından kedi börülcesi çorbasına, ovmaç çorbasından arabaşına, kuru börülce çorbasına kadar çok enteresan çorbalara sahip Denizli mutfağı.
Et yemeklerini incelediğimde görüyorum ki tandırın en güzeli yapılıyor, Balıkesir kıvırcık kuzu eti ile. 2012 senesinde benim bir et restoranım vardı. O seneler etimizi Balıkesir kıvırcık kuzu olarak alırdık ve muazzam lezzetli olurdu. Tas kapaması, sirkeli et, ciğer sarma, saçta işkembe de yine Denizli'ye ait yöresel et yemekleri arasında yer alıyor. Denizli'nin yöresel lezzet zenginliğinde patlıcanlı yemekler de gözümden kaçmıyor. Bölge insanı patlıcandan yemekler pişirmeye bayılıyor. Patlıcanlı güveçler, kuru patlıcan dolmaları, patlıcanlı gözlemeler dikkat çekiyor.
FIRINDA PİŞEN PİLAV
Buldan kebabı hem sunum, hem de pişirme tekniği bakımından benim çok ilgimi çeken bir yemek oldu. Esasen yapımı, ön hazırlığı son derece basit, ancak piştikten sonra sofradaki duruşu ve lezzeti oldukça ihtişamlı. Denizli'nin Buldan ilçesinden ismini alan bu kebabı kalabalık aile yemekleri için şiddetle öneriyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Denizli mutfağı, Anadolu'daki birçok mutfak gibi anlatarak ya da yazılarak bitirilebilecek türden değil. Denizliler'e buradan selam gönderiyorum. Başka yemek tariflerinizi de bana gönderirseniz denemekten keyif alırım. Bana idilikaninmutfağı@sabah. comt.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile, sevgiyle kalın...
BULDAN KEBABI
500 gr. dana kuşbaşı
2 adet patates
250 gr. arpacık soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
Birer tatlı kaşığı tuz, karabiber, kekik
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Etlerimizi tencerede suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Patatesleri kuşbaşı et büyüklüğünde doğruyoruz. Arpacık soğanları, bir yemek kaşığı salça ve baharatlarla patatesleri harmanlıyoruz. Etleri ekleyip fırına dayanıklı bir kaseye koyuyoruz. Fırına dayanıklı bir kabın ortasına ters çevirerek oturtuyoruz. Etrafına üç su bardağı suyu ekliyoruz. 180 derecede 40 dakika pişiriyoruz. 40 dakika sonunda iki su bardağı yıkanmış pirinci yayıyoruz ve üç kaşık tereyağı ekliyoruz. Folyo ile kaplayıp 12-15 dakika pişiriyoruz.
ÇITIR HELVA
1 kg. pekmez
2 su bardağı susam
1 adet kuru yufka
YAPILIŞI: Pekmez ve yufkayı bir tencereye koyup karıştırıyoruz. Üzerine susam ekliyoruz. Kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Soğuk servis ediyoruz.