İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 'Pazı ile neler yapabiliriz?' düşüncesiyle hazırladığım tariflerim var. Bu sezon, sebze ve meyve konusunda oldukça bereketli. Bu mevsim özellikle C vitamini açısından birçok alternatif sunuyor bize.
Pazı, sofralarımıza adeta bir hediye gibi düşen şahane bir C ve K vitamini kaynağı. Eğer sizin de benim gibi demir eksikliğiniz varsa, tam mevsiminde pazıyı tüketmenizi tavsiye ediyorum.
FARKLI ÇEŞİTLER
Çoğunlukla pazıyı soğan ile kavurur, içine biraz kırmızı kapya biber ilave ederiz, sarımsaklı yoğurtla afiyetle yeriz; öyle değil mi? Yurdumuzun bazı yörelerinde pazıdan çorba yapıldığı gibi, kimimiz de pazının üstüne kırdığımız göz yumurtalardan vazgeçemeyiz. Pazı ayrıca çiğ olarak salatalarda da kullanılınca dokusu ve çıtır lezzetiyle harika oluyor.
Mutfak dilinde blanching diye tabir edilen bir pişirme yöntemi var. Ben çoğunlukla pazıları, bu yöntemle pişirip küçük poşetler halinde buzlukta şokluyorum. Blanching yöntemi; kaynar suya atılan yeşil sebzelerin suyun içinde yaklaşık iki-üç dakika durup ardından hemen buzlu su dolu bir kasenin içine aktarılmasına verilen isimdir. Bu pişirme şekli, kaynar suyun içinden alacağınız pazıların kendi ısılarında pişmeye devam edip buzlu su ile şoklanarak renklerini ve tazeliklerini korumasını amaçlıyor. Ben de pazıları, ıspanakları ve diğer yeşil sebzeleri çoğunlukla önce bu şekilde pişirip saklıyorum. Ardından mevsimi geçmiş olsa dahi istediğim zaman taze taze çıkarıp omlet, krep, çorba ve pürelerde kullanıyorum.
HEM BESLEYİCİ, HEM LEZİZ
Bugün sizlere çocukların bayılacağı bir pazılı yumurta tarifi vereceğim. Ardından hem çok besleyici, hem leziz, hem de sofistike görünümü olan pazılı pırasalı börek ve kek yapacağım.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
PAZILI PIRASALI BÖREK
3 adet yufka
1 adet yumurta
Süt
Su
İÇİ İÇİN:
Yarım demet pazı
4 dal pırasa
1 adet kuru soğan
3 adet taze soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Beyaz peynir
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Kuru soğanımızı iri iri doğrayıp sıvı yağ eklediğimiz teflon tencereye alıyoruz. Pazı, pırasa, taze soğanı da ince ince doğruyoruz ve tencereye koyuyoruz. Salçayı da ekleyip renkleri dönene kadar kavuruyoruz. Yufkalarımızı ikiye bölüyoruz. Süt, yumurta ve suyu karıştırıp yufkayı ıslatıyoruz. Geniş kenarına sebzeli harcımızı koyuyoruz ve beyaz peynirimizi serpiyoruz. Rulo şeklinde sarıp tepsiye koyuyoruz ve bu şekilde tepsiyi dolduruyoruz. Kalan sütlü yumurtalı harcı üzerine döküyoruz. 170 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
PAZILI TUZLU KEK
1 demet pazı
2 adet yumurta
1 adet soğan
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Pul biber
Nane
Kabartma tozu
2 su bardağı un
YAPILIŞI: İnce doğradığımız soğanı, yumurta ve yoğurt ile beraberce çırpıyoruz. Sıvı yağ ve baharatlar, ilave edip kabartma tozu ile unu da ekleyip kek kıvamında bir hamur elde ediyoruz. İncecik doğradığımız pazı yapraklarını hamura katıp iyice katıştırıyoruz. Yağlanan fırın kabına boşaltıp 180 derecede, kızarana dek pişiriyoruz.
PAZILI YUMURTA
2 adet yumurta
10 büyük pazı
1 çorba kaşığı zeytin yağı
Beşer dal maydanoz ve dereotu
Tuz ve karabiber
YAPILIŞI: Pazı yapraklarını yıkadıktan sonra 2 santimetre kalınlığında kesiyoruz. Tavada ısıtılmış zeytinyağına atıp iki dakika kavuruyoruz. Sonra yumurtaları kırıyoruz ve tuzu atıp karıştırıyoruz. Karabiberle servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Pazılı yumurta yaparken içine, minik minik doğradığınız ve zeytinyağında beraberce kavurduğunuz kırmızı kapya biber ilave ederseniz çok yakışacaktır.