İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam da bahar ruhuna uygun baklalı tarifler veriyorum. Tamamıyla Ege ve Akdeniz kokan bir besin olan bakla, şifalı ve faydalı gıdaların başında geliyor. Düşük kalorili olması, kalp sağlığını koruması, vitamin ve mineral bakımından zengin olmasından dolayı sofralarımızın göz bebeği olması gereken bir sebzedir bakla. Bakla; taze bakla olarak tüketilebileceği gibi, tanelerinin kurutularak kuru bakla olarak da satışa sunulması, bakla yemeklerinin çeşitliliğini artırmıştır. Yeşil olan taze baklanın enfes zeytinyağlı yemeği olur ve yanında olmazsa olmaz arkadaşı sarımsaklı yoğurttur. Ayrıca kuru baklayı da en çok fava olarak tüketiriz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
BAKLA ÜZERİNE...
Girit'in yerlileri baklayı, sabahları yanında zeytin ve sarımsak ile beraber çiğ olarak tüketirler.
'Çıkar ağzından şu baklayı' deyimi lafı eveleyip geveleyenler için söylenmiştir.
Bakla; hem çok besleyicidir, hem kilo vermeye yardımcıdır, aynı zamanda da iştah açıcıdır.
Favizm hastalığı riski olanlar için ise zararlıdır.
ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA
YAPILIŞI: Taze baklaları küp küp doğruyoruz. Dörde bölünmüş limon ve bir kaşık un ilave edilmiş suyun içine atıyoruz. Taze soğanları minik minik doğruyoruz. Tencereye biraz zeytinyağı döküyoruz, üzerine soğanları diziyoruz. Ardından unlu limonlu suyun içinden kevgirle aldığımız baklaları tencereye koyuyoruz. Tuz ilave edip kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Pişince bol dereotu ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 kg. taze bakla
1 demet taze soğan
Unlu, limonlu su
Zeytinyağı
Tuz
ÜZERI İÇİN
Sarımsaklı yoğurt
İÇ BAKLALI ENGİNAR
YAPILIŞI: Enginar çanaklarını limonlu suda bekletiyoruz. Ardından enginarları iç kısımları alta gelecek şekilde tencereye diziyoruz. Üzerine doğradığımız soğanları, zeytinyağını, tuzu ve şekeri koyup un serpiyoruz. Enginarların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Diğer yandan baklaları haşlayıp kabuklarını soyuyoruz. Enginarlar pişince baklaları da içine atıp 15 dakika daha pişiriyoruz. Servis tabağına enginarı ters çevirip üzerine baklaları dizerek dereotu ile süsleyip servis ediyoruz.
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
6 adet çanak enginar
Yarım kg. iç bakla
2 adet limon
Tuz
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
Dereotu
PÜF NOKTASI
İsterseniz arpacık soğan kullanabilirsiniz.
BAKLA SARMA
MALZEMELER
1 su bardağı bakla
Salamura yaprak
1 su bardağı ince bulgur
3 adet kuru soğan
1'er demet maydanoz, dereotu
2 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle baklayı bir gece önceden ıslatıyoruz. Ertesi gün kabuklarını soyarak minik minik doğruyoruz. İncecik doğranmış soğan, bulgur, bakla, maydanoz ve dereotunu, salçayı, naneyi, pul biberi ve karabiberi karıştırıyoruz. Salamura yaprakların her birinin içine bir tatlı kaşığı iç harçtan koyarak sarıyoruz. Bir adet soğan ve dört büyük domatesi rendeleyip tuz, karabiber ve sarımsak ekleyerek dolmaların üzerine döküyoruz.
PÜF NOKTASI
İç harcı yarım saat kadar bekletirseniz bulgur iyice ıslanır, iç harcınız daha homojen bir karışım olur.