Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Kasım ayının bize sunduğu en güzel lezzetlerden biri ve aynı zamanda omega 3 zenginliği bakımında şifa deposu bir besin olan cevizden söz edeceğim.
Ceviz, çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidanlar barındırır.
Bunlardan birisi olan aminoasitler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken; omega 3 yağının içerdiği alfalinolenik asit, patolojik kan pıhtısını önemli ölçüde engeller. Ayrıca, günlük olarak tükettiğiniz üç ceviz, kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.
CEVİZİN DE BİR TARİHİ VAR
Ceviz, Orta Asya sıradağlarının doğal bitki örtüsüdür. Buradan Sincan'a, Kazakistan'a, Türkmenistan'a, İran'a, Irak'a, Azerbeycan'a, Gürcistan'a, Türkiye'nin doğusuna geçmiş ve zamanla Türkiye'nin tamamına yayılmıştır. Ceviz; Bulgaristan, eski Yugoslavya, Romanya ve Yunanistan'ın da doğal bitki örtüsü içinde yer alır. Cevizin ülkemizdeki geçmişi binlerce yıla dayanır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
CEVİZLİ ÇORBA
YAPILIŞI: Sarımsak, taze soğan ve cevizleri iyice kavuruyoruz. Daha sonra tavuk, suyunu ve baharatları ilave ediyoruz. Kısık ateşte 30 dakika kaynattıktan sonra blendırdan geçiriyoruz. Sıcak olarak servis ediyoruz.
MALZEMELER
6 su bardağı tavuk suyu
2 diş sarımsak
2 dal taze soğan
1/5 su bardağı doğranmış ceviz
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
ÜZERİ İÇİN
1-2 dal taze kişniş
İri çekilmiş ceviz içi
CEVİZ KROKANLI ISPANAK SALATASI
MALZEMELER
KROKAN IÇIN:
1 su bardağı ceviz
Yarım su bardağı toz şeker
SALATA IÇIN:
1 paket baby ıspanak
Yarım kase kurutulmuş domates
100 gr. parmesan
SOS IÇIN:
1 kahve fincanı balsamik sirke
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı soya sosu
YAPILIŞI: Öncelikle krokan yaparak başlıyoruz. Cevizleri ortadan ikiye kırıyoruz. Bir teflon tavada şekeri eritiyoruz. İyice erimiş fokurdayan karamelin içine cevizleri atıp beraberce biraz kavuruyoruz. Sıcakken kaşık yardımı ile yağlı kağıdın üzerine döküyoruz ve donmalarını bekliyoruz. Salatayı servis ederken, ıspanakların üzerine kurutulmuş domates ve ceviz krokanlarını paylaştırıyoruz. Sosunu döküp rendelenmiş parmesan ile servis ediyoruz.
PATATESLİ CEVİZLİ ÇIĞ KÖFTE
MALZEMELER
3 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
3 orta boy patates
3 diş sarımsak
Yarım soğan
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz
1.5 yemek kaşığı isot
1.5 tatlı kaşığı karabiber
1.5 tatlı kaşığı tarçın
1.5 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı pul biber
1.5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
YAPILIŞI: İsot biberini bir kaseye alıyoruz, üzerine bir parmak geçecek kadar zeytinyağı koyup beklemeye bırakıyoruz. Patateslerin kabuklarını soyup haşlıyoruz. Çiğ köfte yoğurma kabına üç çay bardağı bulguru koyup üzerine patatesi haşladığımız sudan iki çay bardağı döküp karıştırıyoruz. Üzerini kapatıp 15 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen bulguru elimizle ezerek yoğurmaya başlıyoruz. Domates salçası, biber salçası ve bir avuç zeytinyağ ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Bu şekilde 5 dakika yoğuruyoruz. Soğan ve sarımsağı rendeleyip bulgura ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. Bulgurun kuruluğunu azaltmak için ara ara elimizi zeytinyağına batırıyoruz. Baharatları ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Bulgur iyice ezilince patatesleri ekliyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip hamur gibi olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz. En son cevizi ekleyip yoğuruyoruz.