Bugün her derde deva, faydaları saymakla bitmeyen, kökleri İtalya'ya ve Antik Roma dönemine dayanan, ilk başlarda yabani olarak doğada bulunan sonra mucizesi anlaşılınca hemen hemen tüm mutfak kültürlerinde kapış kapış tercih edilen küçük yeşil yumrular halinde oldukça şirin bir sebze olan brokoli konusunu işledim.
Çorbasından haşlamasına, grateninden beşamel soslusuna kadar birçok yemeğin ve midenin hayalini süsleyen bir sebze brokoli.
Bazı damaklar tarafından kıymetinin ve lezzetinin tam anlaşılamadığını düşünüyorum.
Bu düşünce ile özellikle çocuklarımız için brokoli yemeyi daha zevkli hale getirecek üç tane reçete hazırladım.
Bu tarifleri hazırlarken. tamamen annem ve rahmetli dadım Hikmet Hanım'dan esinlendim. Çocukluğum boyunca bana yediremedikleri, sevdiremedikleri ne varsa mücver gibi pişirip yoğurtla sunarlardı. Brokoli mücveri ve brokoli köftesi öyle leziz oldu ki, şimdiden hepinize afiyet olsun...
BROKOLİ MÜCVERİ
YAPILIŞI: Brokoliler haşlanıp çatalla ezilir. İçine rendelenmiş soğan, kıyılmış dereotu, peynir, üç yumurta, un, tuz ve karabiber eklenip iyice karıştırılır. Mücver kıvamına getirilir. Bir tavada ayçiçek yağı kızdırılır. Harç bir kaşık yardımıyla tavaya dökülür ve arkalı önlü kızartılır.
MALZEMELER
500 gr. brokoli
1 adet soğan
3 yemek kaşığı un
3 adet yumurta
1 demet dereotu
1 parça beyaz peynir
Tuz
Karabiber
Ayçiçek yağı
BROKOLİLİ KREP PASTA
YAPILIŞI: Krep malzemesi karıştırılır. Krep tavası yağlanır, ısıtılır, kepçeler halinde dökülür, arkalı önlü pişirilir. Brokoli haşlanır. Fırın tepsinine krep, ince ince doğranmış brokoli, kaşar peyniri ve beyaz peynir kat kat dizilir. En son katın üzerine kaşar, brokoli ve beyaz peynir, kırmızı toz biberle beraber serilir ve zeytinyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir. Dilimler halinde servis edilir.
MALZEMELER
KREP İÇİN:
100 gr. un
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım lt. süt
Yarım şişe maden suyu
2 adet yumurta AYRICA:
1 kase gr. rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı sıvı yağ
750 gr. brokoli
1 kase küp küp doğranmış beyaz peynir
BROKOLİLİ TUZLU MUFFİN
MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış brokoli
1 su bardağından iki parmak eksik zeytinyağı
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
3 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
Tuz
1 avuç doğranmış dereotu
1 su bardağı süt
YAPILIŞI: Bütün malzeme aynı anda çırpılır. Muffin kapları yağlanır ve önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kabarana kadar pişirilir.
PÜF NOKTASI
Brokoli haşlarken vitaminlerin ölmemesi için ya buharda haşlayın ya da kaynar suyun içine atın. Hafif diriliği kaybolunca çıkarıp buzlu suyun içine atın ki pişmeye devam etmesin, rengini ve vitaminini korusun.