Herkese merhabalar, İdilika'nın Mutfağı iftar sofrasında bugün Boşnak kültürüne ait bir tatlı var: Son zamanların en popüler Boşnak tatlısı trileçe.
TRİLEÇE NEDİR?
Trileçe, üç sütlü anlamındadır. Yapımında manda, keçi ve inek sütü birlikte kullanıldığı için bu, ismi aldığı iddia edilmektedir. Ama bu tatlıcıların şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Buradaki üç sütten kasıt; taze süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli süt ve sıvısı azaltılmış süttür. Trileçe, son derece hafif ve dengeli bir tatlıdır. Bizde sütle birleşmesi ile oldukça hafifleşen unlu kekinin üzerine parlaklık veren ve esas cazibesini sağlayan karamel sosu ile servis edilir. Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun. Bereketli sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TRİLEÇE
YAPILIŞI: Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpıyoruz. Şekeri ekleyip beş dakika daha çırpıyoruz. Sarıları ayrı bir kapta çırpıyoruz. Sarıları aklara yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı yavaş yavaş ekleyerek bir spatula ile pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Fırın kabını yağlıyoruz. Kek karışımını tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 160 dereceki fırında fırınlıyoruz. Kek soğuduktan sonra derin bir kapta şerbeti için süt ve süt tozunu köpürene kadar çırpıyoruz. Kremayı ekleyip iki dakika daha çırpıyoruz. Şerbeti soğuk olarak kekin üzerine gezdiriyoruz, kesinlikle pişirmiyoruz. Karamel için tereyağ ve şekeri geniş bir tavaya alıp kısık ateşte eritiyoruz. Karıştırmadan, şeker eriyip kahverengi bir sıvı haline gelene kadar bekliyoruz. Kremayı ve sütü yavaş yavaş ekleyip karameli hızlıca çırpıyoruz. Karıştırarak koyu karamel kıvamı alana kadar pişiriyoruz. Karameli, şerbetini çeken kekin üzerine gezdiriyoruz. Buzdolabında iki saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz.
KEK İÇİN:
5 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı un
2 paket şekerli vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
Fırın kabını yağlamak için
1 çay kaşığı tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı süt
2 paket
krema
1 su bardağı süt tozu
KARAMEL İÇİN:
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket krema
1/2 su bardağı süt