Bodrum denilince akla ilk gelen, satsuma yani nam-ı diğer Bodrum mandalinasını artık sizinle paylaşma zamanı geldi.
Bodrum Yadigarı markasının sahibi Filiz ve Erman Aras çiftinin mandalina bahçelerinde elimde sepetimle gezerken soruyorum, "Bu işe nasıl girdiniz?" diye... "Ailemizden bize yadigar olan mandalina bahçelerini eşimle yaşatmaya karar verdik'' diye özetliyor Filiz Hanım.
ŞEKERSİZ MANDALİNA LOKUMU
Bodrum mandalinasından, o kadar inovatif ve orijinal ürünler üretmeye başlamışlar ki, öğrendikçe ve denedikçe hayretlere düştüm. Şekersiz mandalina lokumu nefis lezzeti ile beni inanılmaz etkiledi. Üstelik kurutulmuş mandalinayı un haline getirip lokumu bu una bulamıştı.
Bodrum mandalinası tam olmamışken suyunu sıkıp ekşi mandalina sosu çıkarmış, salatalar için enfes bir sos alternatifi oluşturmuş. Ayrıca tatlı mandalinaların suyunu da şekersiz bir sos haline getirmiş; tatlı ve dondurmaların üzerinden süzülmesini hedeflemişti. Filiz Hanım ile mutfağa girip bahçeden topladığımız mandalinalardan reçel yapmamız kaçınılmazdı.
Her ne kadar bizim tarifimizin içinde şeker olsa da, Filiz Hanım tamamen şekersiz, elma suyuyla da alternatif reçeller üretebiliyor.
Bu lezzet dolu deneyim, ve eşsiz sohbet için Filiz-Erman Aras çiftine çok teşekkür ediyor, bana bahçelerinin kapılarını açan Bodrum Yadigarı'na en kısa zamanda tekrar görüşmek üzere veda ediyorum.
MANDALİNA MARMELATI
1 kase toz şeker
1 kase beyaz zarları ayıklanmış Bodrum mandalinası
3 adet mandalina kabuğu rendesi
2 portakalın suyu
1 su bardağı mandalina suyu
1/4 (çeyrek) limonun suyu
2-3 adet limon tuzu
1 su bardağı su
YAPILIŞI: Mandalina tanelerinin dışındaki beyaz zarları temizliyoruz. Şeklinin düzgün kalmasına gerek yok beyaz zarların kalmaması yeterli. Ayıklamış olduğunuz mandalina bir kenarda bekleyecek arkadaşlar. Orta boy bir tencereye toz şeker, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, mandalina suyu ve su ekleyerek, arada bir karıştırarak kaynayıncaya kadar bekliyoruz. Bir-iki dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekliyoruz. Karıştırıp mandalinaları ve limon tuzunu ekliyoruz. Tanelerin tamamen dağılması gerekiyor, bal kıvamını alacak. Bu kıvama gelene kadar ara ara karıştırarak kaynatıyoruz. Ilık hale geldiğinde kavanoza koyabilirsiniz.
MANDALİNA KABUĞU ŞEKERLEMESİ
20 adet bodrum mandalinası
1 kilo toz şeker
3 bardak su
YAPILIŞI: Bodrum mandalinalarını bol su altında güzelce yıkayın. Mandalinaların dış kısımlarını rendeleyin. Mandalina kabuklarını reçelimizde kullanacağımız için dış kısımlarını fazla derin rendelememeye gayret edin. Dış kısmını rendelediğiniz mandalina meyvelerini kabuklarından ayırmak için önce dış kısımlarına eşit aralıklarla çizikler atın, ardından kabukları soyun. Kabukların iç beyaz kısımlarını bıçak yardımı ile temizleyin. Yorgan iğnesini ipliğe geçirin ve mandalina kabuklarını sırasıyla dolayarak iğneye batırdıktan sonra ipliğe geçirin. Tencere içerisine ipliğe geçirilen rulo mandalina kabuklarını koyun. Kaynamış su ilave edin ve yedi-sekiz dakika haşlayın. Haşlanan mandalinaların suyunu süzün. Üzerlerini kaplayacak şekilde soğuk su dökün. Altı saatte bir mandalina kabuklarının suyunu süzüp yeniden soğuk su koyarak üç gün bu işleme devam edin. Üç gün boyunca düzenli olarak suyu değiştirilen mandalina kabuklarının acımsı tadı gitmiş olacaktır. Reçel tenceresi içerisine üç bardak su ve toz şekeri aldıktan sonra, orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. Mandalina kabuklarını şerbetin içerisine ekleyin. Suyunu da ilave edin ve kaynatın. Reçeliniz kavanoza koyup ters çevirin.