İdilika'nın Mutfağı'nda bugün İstanbul'dayız. Dünyanın önemli mutfaklarından biri olan İstanbul mutfağı, bulunduğu coğrafi alanın tarihini izleyerek gelişti. M.Ö. 7'nci yüzyılda Megaralılar kolonisi olarak kurulan şehir, önceleri Antik Yunan dünyasının hayat bilgisi ve deneyimleriyle donanmıştı. Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasından meydana gelen Doğu Roma mutfağını Romalılar'ın kültürel deneyimleriyle zenginleştirdi. Fetihten sonra İstanbul mutfağı, fatihlerin beslenme gelenekleriyle tanıştı.
İSTANBUL PİLAVI
MALZEMELER
500 gr. pirinç
4.5 su bardağı kaynar su
1 parça tavuk göğsü
1 su bardağından az bezelye
2 yemek kaşığı tereyağı
50 gr. Antep fıstığı (isteğe bağlı)
50 gr. badem
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
Bademleri kavurmak için 2 yemek kaşığı sıvı yağı
YAPILIŞI: Pirinçleri ılık suda, üzerine tuz atarak 15 dakika bekletin. Sonra yıkayıp süzün. Ayrı bir yerde tavuk göğsünü haşlayın ve didikleyin. Bademleri haşlayıp kabuklarından arındırın. Sonra da sıvı yağda sarı bir renk alana kadar kavurun. Bir tencereye tereyağ koyup eritin. Pirinçleri ekleyin ve şeffaf renge dönene kadar kavurun. Bademleri ekleyin. Bezelye, baharatlar, şeker ve suyu ilave edip kaynayınca altını kısın. Göz göz olunca ocağın altını kapatın. En son isteğe göre fıstıkları ilave edip demlenmeye bırakın.
SARIYER BÖREĞİ
MALZEMELER
40 adet hazır baklava yufkası
80 gr. eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı maden suyu
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ MALZEME:
500 gr. kıyma
3 adet soğan
1 avuç fıstık
1 avuç kuş üzümü
Tuz ve baharatlar
YAPILIŞI: İlk olarak iç malzeyi hazırlayın. Soğanları küp küp doğrayın ve yağda kavurun. Rengi hafif dönen soğanlara fıstık ve kuş üzümü ilave edin. Ardından kıymayı koyup kavurun. Tuz ve baharatları da ekleyerek soğumaya bırakın. Börek için, aralarına sürmek üzere harcı hazırlayın. Eritilmiş tereyağı, sıvı yağ, süt, soda, yumurta ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın. Baklava yufkaları çok çabuk kurur ve o yüzden hızlı hareket etmelisiniz. Mümkünse üzerini nemli bir bezle örtün. İlk katı tezgaha alıp fırça ile yağlayın. Ardından ikinci yufkayı alın. Yine fırça yardımıyla harcı üç, dört ve en son beşinci yufkaya da sürüp kıymayı uç kısıma koyup rulo yaparak katlayın. Tepsiye uzunlamasına dizin.
Kalan harcı, tüm yufkaların üzerine bolca sürüp dilimleyin.
BALLI MAHMUDİYE
MALZEMELER
500 gr. kemikli tavuk but
500 gr. tavuk göğüs eti
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı bal
100 gr. kuru kayısı
100 gr. badem
50 gr. kuru üzüm
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Yarım litre tavuk suyu
4-5 dal dereotu veya maydanoz
YAPILIŞI: Tavuk etlerini, içine biraz tuz ekleyerek bol suyla haşlayın ve haşladığınız suyu ayırın. Yağı geniş bir tencereye alın. Haşlanmış tavuk etlerini ekleyip pembeleşinceye kadar hafifçe kızartın. Soğanı küp küp doğrayıp ilave edin. Birkaç dakika daha kavurun. Bademleri 10 dakika ılık suda beklettikten sonra kabuklarını soyun ve tencereye ekleyin. Hafif pembeleştikten sonra üzerine bal, üzüm, kuru kayısı, tarçın, tuz, bir limonun suyu ve yarım litre tavuk suyunu ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin. İnce kıyılmış dereotu veya maydanozla süsleyerek servis yapın.