Akşama misafirlerim var, güzel bir balık sofrası hazırlamak istedim. Levrek buğulama yapacağım, ancak bu sefer farklı, çok lezzetli soslu bir tarifim var. Yanına da nefis bir havuç salatası ve buzluğa attığım vişnelerden pelte hazırlıyorum. Hadi bakalım mutfağa, hemen başlamalıyım. Hepsi maksimum 1 saat içerisinde pişer diye düşünüyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
SOSLU HAVUÇ SALATASI
MALZEMELER
2 adet havuç
1 adet kırmızı soğan
1 su bardağı toz şeker
SOSU İÇİN;
1 su bardağı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı maydanoz
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Karıştırma kabına ince kıyılmış roka, rendelenmiş havuç, piyazlık doğranmış soğan ve toz şekeri koyup iyice harmanlayın.
SOS İÇİN:
Tencereye tüm sos malzemelerini koyun. Orta dereceli ateşte 2-3 dakika kaynatın. Sıcak sosu, karıştırma kabındaki salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp hemen servis edin.
VİŞNE PELTESİ
MALZEMELER
1 kg. vişne
3 yemek kaşığı buğday nişastası
6 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI: Vişneleri ezin, suyunu süzün ve üç bardak suyunu ayırın. Tencereye önce şekeri ve sonra nişastayı ekleyip ikisini iyice harmanlayın. Üç bardak vişne suyunu ilave edin, nişasta ve şekeri iyice erittikten sonra tencereyi ateşe koyun. Sürekli karıştırarak boza kıvamına gelinceye kadar pişirin. 2-3 saat buzdolabında bekletip servis edin.
BEYAZ SOSLU LEVREK
MALZEMELER
BALIK SUYU İÇİN:
Levreğin yüzgeçleri kesilmiş kemikleri
1 adet havuç
1 adet soğan
1 diş sarımsak
Bir kaç maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
BUĞULAMA İÇİN:
3 adet levreğin filetosu (6 parça)
400 gr. kültür mantarı
1 adet soğan
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
100 ml. krema (1 kutunun yarısı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kalığı un
1 adet defne yaprağı
YAPILIŞI: Balık suyu için kemikleri soğuk suda yıkayın. Orta boy bir tencereye tüm malzemeleri alıp tamamını soğuk su ile doldurun. Kaynama noktasına getirin ve ara ara köpüğünü alıp, en kısık ateşte kapağı açık bir saat pişirin. Hazır olunca süzgeç veya tülbent yardımı ile süzüp kenara alın. Uzun ince doğranmış soğanları zeytinyağı ve tereyağında kavurun. Doğranmış mantarları ilave edin. Sıra ile iri doğranmış biber ve sarımsak ekleyin. Un ilavesi yapıp bir iki dakika kavurun. Balık suyundan 3-4 kepçe ilave edip karıştırın. Defne yaprağı tuz, karabiber, bir çimdik şeker de ilave edin. 10 dakika kapağı kapalı kısık ateşte kaynatın. Kremayı bir kaba alın ve içine sıcak balık sulu sostan bir kaç kaşık alıp karıştırın. Bu karışımı tencereye aktarın. 3'e bölünmüş, tuz ve karabiber ile lezzetlendirilmiş levrekleri üzerine dizin ve kısık ateşte kapağı açık 10-12 dakika pişirin. Ara ara sosu üstüne dökün.