Kış aylarının en sağlıklı, en lezzetli meyvelerinden birini İdilika'nın Mutfağı'na konuk ediyoruz bugün. Türk mutfağında en yaygın kullanım şekli kabak tatlısı olsa da biz Giritliler, bal kabağınden börek, köfte, çorba, mücver gibi birçok farklı yemek yapabiliyoruz. Büyüklerimiz rendelenmiş bal kabağı ve lor peynirli şahane börekler yaparmış. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BAL KABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER
3 dilim bal kabağı
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Sıvı yağı
Tuz
Pul biber
Karabiber
Zerdeçal
2 litre su
1 su bardağa süt
1 su bardağı et suyu
YAPILIŞI: Öncelikle kabakları temizleyip küp şeklinde doğruyoruz ve yıkıyoruz. Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ilave ediyoruz ve kaynatıyoruz. Rendelenmiş havuç, küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavuruyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Bir bardak et suyu ve tuz da ilave ediyoruz ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Blender'dan geçiriyoruz ve süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ilave ediyoruz. Kısık ateşte beş dakika daha kaynatıyoruz ve karabiber ilave edip altını kapatıyoruz.
BAL KABAĞI SİNKONTA
MALZEMELER
500 gr. bal kabağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası
2 soğan
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Bal kabaklarını dilimleyip bir fırın kabına koyuyoruz. Bir kasede zeytinyağı, salça, tuz ve karabiberi karıştırıp bal kabakların üzerine döküp tekrar karıştırıyoruz. Soslanmış bal kabaklarının üzerine soğanları ve sarımsağı doğruyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Sarımsaklı yoğurt ve pul biberli tereyağı ile servis ediyoruz.
BAL KABAKLI KEK
MALZEMELER
BAL KABAĞI PÜRESİ İÇİN:
500 gram bal kabağı
3 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
KEK HARCI İÇİN:
3 adet yumurta
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağı
1 su bardağı kadar çekilmiş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
Aldığı kadar un (yaklaşık 2.5 su bardağı)
YAPILIŞI: İlk olarak uygun bir tencereye bal kabağı, şeker ve suyu alarak kabaklar yumuşayana kadar haşlıyoruz. Yumuşayan kabakların suyunu süzüyoruz, rondodan geçirerek püre haline getiriyoruz. Yumurta ve şekerleri karıştırma kabına alıp, köpük köpük krema haline gelene kadar çırpıyoruz. Süt ve sıvı yağı ekleyerek karıştırıyoruz. Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilyayı eliyoruz, yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyerek, akışkan bir kıvam elde ediyoruz. Kabak ve dövülmüş cevizi de ilave ederek mikserle karıştırıyoruz. Akışkan ama çok cıvık olmayan bir hamur elde ediyoruz. 160-170 derecedeki fırında yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz. Piştikten ve iyice soğuduktan sonra servis yapıyoruz. (Not: Kek hamuruna isterseniz portakal ve limon kabuğu da ekleyebilirsiniz)