İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çok faydalı bir besine yer veriyorum. Arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın, arıların bal midesi denilen orgalarında kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen mucizevi besin bal ile ilgili üç tarif hazırladım. Biliyorsunuz çeşit çeşit, renk renk bal var ve aslında hiçbiri, bir diğeri ile aynı değil. Neden böyle diye birkaç kaynaktan araştırdım. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlara ve yöreye göre değişkenlik gösteriyormuş. Bal öyle enteresan bir besin ki; nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadığında bozulmuyor. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BALLI KUP
MALZEMELER
1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
5 yemek kaşığı bal
1.5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı tarçın
Bal
Ceviz
Krokan
YAPILIŞI: Öncelikle tereyağını eritiyoruz ve üzerine sütü ilave edip karıştırmaya başlıyoruz. Diğer malzemeleri de topaklanmaması için hızla karıştırarak ilave ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaştığı zaman altını kapatıyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Soğuyunca üzerine bal döküyoruz ve ceviz serpiştiriyoruz. Varsa krokan ile servis ediyoruz.
BALLI MUZLU KEK
MALZEMELER
1 adet muz
2 tatlı kaşığı bal
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 su bardağı un
Muz
Bal
Ceviz
YAPILIŞI: Un hariç, tüm malzemeyi robotta çekiyoruz. Ardından unu ilave edip hepsini iyice çırpıyoruz. Tavayı yağlayıp ısıtıyoruz. Karışımdan birer kepçe döküp göz göz olunca ters çeviriyoruz. Tüm malzemeyi bu şekilde pişiriyruz. Hamurları, aralarına bal dökerek üst üste koyuyoruz, muz ve cevizle süsleyerek servis ediyoruz.
BALLI LOKMA TATLISI
MALZEMELER
3 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı bal
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kapatıyoruz, bal ilave edip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Hamur malzemesini iyice karıştırıp yoğuruyoruz ve kapaklı bir kabın içine alıp mayalandırıyoruz. Yağı kızdırıyoruz, tezgahı hafif yağlıyoruz. Hamurdan küçük bezeler kopartıp yağlı tezgahta yuvarlayıp elimizle ortasına delik açıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Arkalı önlü kızartıp çıkar çıkmaz hemen soğuk şerbete atıyoruz. Hamurumuz bitene kadar bu işlemi yapıyoruz.