Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, zeytinyağlısından türlüsüne, etlisinden kurutulmuşuna kadar hepimizin çok severek tükettiği taze fasulyeden bahsedeceğim.
KILÇIKLI OLMASIN
Taze fasulye, kolay piştiği ve hemen hemen herkes tarafından sevildiği için sıkça tercih edilir. Bazı taze fasulyeler kılçıklıdır. Kılçıklı taze fasulye pek sevilmez ve tercih edilmez. Onun için kılçıklı kısımları, pişirilmeden önce temizlenmelidir. Ben bugün sizlere, Ayşekadının çorbasını, köfteli yemeğini ve bulgur pilavındaki duruşunu anlatıyorum.
KİLO VERMEYE YARDIMCI
Taze fasulye yüksek
oranda lif içeren bir sebzedir.
A, B12, C ve K vitaminleri,
potasyum, kalsiyum,
fosfor ve manganez içerir.
Kemik gelişimine
fayda sağlar.
Hazımsızlığı giderir,
sindirim sisteminin gelişimini
olumlu yönde etkiler.
Kolesterolü düzenlemeye
ve kabızlığı önlemeye yardımcı
olur.
Yorgunluğu giderir.
Vücuttaki serbest radikallerin
miktarını azaltır ve
bunun sonucunda damarlardaki
yağ oranının azaltılmasına
etki eder.
Kalp dostudur.
Diyet yapanlar ve kilo
vermeye çalışanların mutlaka
tüketmesi gereken bir
sebzedir. Diyet listelerinde
sıkça yer verilmelidir. Kalorisi
düşük olduğu ve sindirimi
rahatlattığı için kolayca kilo
vermeye yardım eder.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
KÖFTELİ TAZE FASULYE
Yarım kilo taze fasulye
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Pul biber
1 adet domates
1 tatlı kaşığı şeker
KÖFTESİ IÇIN:
300 gr. dana kıyma
1 adet soğan
3 yemek kaşığı galeta unu
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Taze fasulyeler ayıklanıp yıkayın. Yemeklik doğranmış soğanı yağda kavun. Domatesi küp küp doğrayıp soğana ekleyin. Ardından salçaları koyun. Bir miktar kavurduktan sonra fasulyeleri ekleyin, tuz ve şekeri koyun. 10 dakika kadar fasulyelerin sararması bekleyip ve sıcak su ilave edin. Köftesi için tüm malzemeyi yoğurun. Küçük küçük köfteler yapıp kızgın yağda kızartın. Yemeğin pişmesine yakın köfteleri ilave edin.
TAZE FASULYE ÇORBASI
300 gr. taze fasulye
150 gr. kıyma
1 adet soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Tuz
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Taze fasulyeyi yıkayın, ayıklayıp minik minik doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağda kavurun. Ardından kıymayı katıp rengi dönene kadar kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra fasulyeleri de ekleyip dört-beş dakika daha kavurun. Üzerine küp küp doğranmış domatesleri ilave edip birkaç kez döndürün. Sonra suyunu ekleyin ve fasulyeler haşlanana kadar kaynatın. Ayrı bir kap içerisinde un, yumurta ve yoğurdu iyice çırpın. Kaynayan çorbanın suyundan azar azar yoğurtlu karışıma ekleyip hızlıca karıştırıp ılınmasını sağlayın. Yeteri kadar ılındığında yoğurtlu karışımı, sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin. Tuzunu ekleyin ve 5-10 dakika kadar daha kaynatalım. Üzerini maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
TAZE FASULYELİ BULGUR PİLAVI
250 gr. fasulye
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çorba kasesi kalın bulgur
Tuz
Karabiber
Kimyon
Tatlı toz biber
Sıcak su
2 kaşık tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Fasulyeleri yıkayıp ince ince doğrayın. Yağları eritin, doğranmış soğanı biraz kavurun. Fasulyeleri ekleyip beş dakika yüksek ateşte kavurun. Domatesleri soyup küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Karıştırmadan 10 dakika kadar pişirin, ardından salçayı ekleyip karıştırın. Bulguru ve baharatları katıp biraz daha kavurun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ocağı kısıp suyu çekene kadar pişirin.