Buğdaydan fasulyeye, cevizden kayısıya birçok malzemenin uyumuyla ortaya çıkan aşure, en güzel tatlılardan biri. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10'uncu günü, aşure günü olarak kutlanıyor. Ay boyunca pişirilen aşure; içeriğindeki çeşit çeşit tahıl, kuru ve yaş meyve, kurubaklagil, yağlı tohum çeşitleri ile tam bir vitamin ve mineral deposu.
BİTKİSEL PROTEİN
Özellikle çocuklar ve enerjiye ihtiyaç duyanlar için önemli bir besin kaynağı olan aşurenin; yılda sadece bir ay değil, sık sık yapılıp tüketilmesi tavsiye ediliyor. Tahıl ve şeker içeriği nedeniyle yüksek kalorili olan aşurenin, dikkatli ve doğru tüketilmesi gerekiyor. Aşure yaparken, şeker yerine bal ve pekmez koyarak kalorisini azaltabilirsiniz. Bol posa içeren aşure, aynı zamanda kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlere de iyi geliyor. Tamamen tahıl, kurubaklagil ve kuru meyvelerden hazırlandığı için kolesterol ve hayvansal yağ içermiyor. İncir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler katıldığında, bol C vitamini de alınmış oluyor. B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içeren bu geleneksel tatlı, kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliğe sahip. Bitkisel protein içerdiği için, gelişme çağındaki çocukların ve yaşlıların aşure tüketmesi tavsiye ediliyor. Yüksek besleyici içeriğe sahip olan aşure; zihin yorgunluğuna, kalp hastalıklarına, cilt lekelerine iyi geliyor, anne sütünü artırıyor.
AY BOYUNCA ÖZEL FIRSATLAR
CarrefourSA, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure ayı için hazırlıklarını tamamladı. Ay boyunca fındıktan fıstığa, buğdaydan nohuta, nardan üzüme geleneksel aşurelik ürünler, CarrefourSA raflarında özel fiyatlarla yerlerini alıyor. Aynı zamanda marketlerde aşure ikramları yapılıyor. Dileyenler, hazır aşurelerden satın alabilirken, aşurenin anlamından tarifine kadar bilgilendirici içerikler sunuluyor. #asureninanlami etiketiyle düzenlenen fotoğraf yarışmasında ise, bereket simgesi aşurenin kültürümüzdeki önemine dikkat çekiliyor.
MALZEMELER :
3 su bardağı aşurelik buğday
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 gram kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 litre su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
Çeyrek çay kaşığı tuz
Çeyrek çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatarak elde edilir)
SÜSLEMEK İÇİN :
25 gram fındık
25 gram kuş üzümü
100 gr ceviz
1 adet nar
Tarçın
YAPILIŞI:
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Aşureyi cam kaselere bölüştürün. Soğumaya başlayınca üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyin. Aşure pişirirken toplam 3 litre su kullanın; kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.