Bugün İdilika'nın ekonomik sofrasında Sevgililer Günü haftasına yakışır bir konseptte sevdiklerimize evde pasta yapıyoruz. Bu tarz havalı pastaların satış fiyatları aldı başını gidiyor, hal böyle olunca da iş başa düşüyor. Kırmızı kadife kek esasen tam yağlı sütten elde edilen ve asidik bir tat taşıyan buttermilk'ten elde ediliyor. Ancak biz hem Türkiye'de buttermilk bulamıyoruz, hem de uygun fiyata evde kendimiz yapabiliriz diye düşündüm.
YUMUŞAK KEK
Son 10 yıldır Amerika'da popüler olmuş ve çoğunlukla düğünlerde ya da aşk temalı davetlerde yapılan, red velvet cake (kadife dokulu, kırmızı pasta) anlaşılacağı üzere her daim kıpkırmızıdır. Kimi zaman pancar ile, kimi zaman kakaonun yapısında bulunan antosiyanin isimli kırmızı renk madde sayesinde kırmızı rengini alır. Modern reçetelere baktığımızda ise pancar köklerinin, dut gibi besinlerin kullanılması ile elde edilen kırmızı renk için organik gıda boyaları kullanılmaktadır. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Bu pastayı yapıp yerken herkes sevdiğine sevdiğini söylesin. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
KIRMIZI KADİFE KEK
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tam yağlı süt (içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırmamız gerekiyor)
100 gr. tereyağı
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı organik kırmızı renkte gıda boyası
3 silme tatlı kaşığı kakao
KREMASI İÇİN:
300 gr. labne peyniri
250 ml. krema
2 yemek kaşığı toz krem şanti
YAPILIŞI: Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu eleyip kenara alıyoruz. Ilıtıp oda sıcaklığına getirdiğimiz süt ile sirkeyi karıştırıp 10 dakika kenarda bekletiyoruz. Kek hamurunu hazırlamaya başlarken öncelikle oda sıcaklığına gelmiş tereyağını alıyoruz, şekerle birlikte çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Oda ısısında bekleyen ve hatta koyulaşan sütü kırmızı gıda boyası ile karıştırıyoruz. Kakaolu un karışımını ve sütü azar azar ekleyerek ve çırparak tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. Kelepçeli ve yağlanmış kek kalıbına harcımızı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz. Krema için; labne ve krem şantiyi karıştırıyoruz ve en son kremayı ekliyoruz. Hepsini çırpıyoruz ve mutlaka buzdolabında soğutuyoruz; daha kıvamlı olması için soğutmak gerekiyor. Keki ortadan ikiye kesiyoruz, mümkünse aralardan parçalar kesip elimiz ile ufalıyoruz ve krema ile karıştırıyoruz. Keklerin arasına, etrafına ve üzerine kremayı sürüyoruz. Kalan ufaladığımız kek parçalarını ise üzerine dökerek servis ediyoruz. Hepinize afiyet olsun.
MÜKEMMEL BİR AŞK KEKİ İÇİN PÜF NOKTALARI
Elma sirkesi ile karıştıracağımız sütün önceden ısıtılmış ve oda sıcaklığında ılımış olması gerekiyor. Kabartma tozunu taze sıkılmış limon suyu ile köpürterek kekin daha fazla kabarmasını sağlayabilirsiniz. Yumurta ve tereyağının yanı sıra tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat ediyoruz. Bu keki yaparken kakao ile ilgili en dikkatli olduğum konu koyu kakao olmamasıdır, aksi takdirde kekin rengi bordodan kahverengiye doğru yaklaşıyor. Krema yapımında orijinal reçetesinde mascarpone peyniri kullanılmış, ancak bütçemize uyması açısından labne ile değiştirdim. Toz krem şanti yerine pudra şekeri kullanabiliriz. Kremayı kıvamlı ve sert istiyorsak, toz krema sertleştirici kullanabiliriz.