İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, memleketim Alaçatı' dan, sakız diyarından sesleniyorum. Enfes aroması ve kokusuyla, bana her daim memleketimi hatırlatan, karşı kıyımız Sakız Adası'nı özleten ve sakız ağaçları ile ünlü, çocukluğumun geçtiği Alaçatı'ya götüren sakızı mercek altına alıyorum.
NEDİR BU DAMLA SAKIZI?
Damla sakızı diye satılan bu efsanevi lezzet, esasen sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sıvı halde toplanan sakızların güneşte kurutularak sert bir yapıya dönüşmesi ve saydam bir renk alması sebebiyle sakız, mutfaklarımıza küçük yumru kristaller olarak girmiştir. Sadece tatlılarda, kek ve kurabiyelerde değil, birçok et ve balık yemeklerinde dahi damla sakızının o efsanevi aromasına kapılıp gitmişizdir. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
SAKIZLI YAHNI
YAPILIŞI: Kuşbaşı etleri, bir güveçte kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekince sıvı yağ ekliyoruz. İçine doğranmış patates ve soyulmuş arpacık soğanları ilave edip kavuruyoruz. Salça ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ardından sakızı ve diğer malzemeleri ekleyip üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip kapağını kapatıyoruz. Patatesler pişince ocaktan alıp servis ediyoruz.
MALZEMELER
400 gr. dana eti
350 gr. arpacık soğan
2 adet patates
1 kaşık domates salçası ve tereyağı
1 çay kaşığı damla sakızı ve kimyon
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
ALAÇATI SAKIZ TATLISI
YAPILIŞI: Tereyağı ve unu kavuruyoruz, ardından sütü ilave ediyoruz. Damla sakızını dövüp şekerle beraber ilave ediyoruz. Ocağın altını kapadıktan sonra vanilya ilave edip 15 dakika mikser ile aynı yöne çırpıyoruz ve cam bir tepsiye döküp soğutuyoruz. Dilim dilim keserek servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 lt. süt
1 su bardağı un
125 gr. tereyağı
2 su bardağı şeker
Nohut büyüklüğünde damla sakızı
1 paket vanilya
DAMLA SAKIZLI KURABİYE
MALZEMELER
250 gr. tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2.5 su bardağı un
2 kahve fincanı fındık
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
2 parça dövülmüş damla sakızı
Pudra şekeri
YAPILIŞI: Damla sakızı ile unu karıştırıyoruz. Diğer tüm malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamuru 10 dakika buzlukta bekletiyoruz. Elimizle minik toplar halinde yuvarlayıp bir tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Ilındıktan sonra pudra şekeri serperek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Tereyağının yumuşamış olması çok önemlidir. Diğer yandan damla sakızını buzlukta biraz dondurup ardından toz şekerle beraber havanda döverseniz daha iyi bir sonuç alırsınız.